Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie

Boukje ziet op haar telefoon de melding ‘U heeft 1 nieuw bericht’. Het is een bericht van haar beste vriendin Marja: “He Boukje, kom je zaterdag op mijn verjaardag?”. Boukje weet niet wat ze terug moet sturen. Marja maakt de glazen nooit goed schoon. Op de verjaardag moet ze uit zo`n glas drinken.Straks zien anderen dat ze het glas schoon maakt. Dan zullen ze haar raar vinden. Boukje blijft liever thuis zoals ze steeds vaker doet. Anderen zullen haar toch niet begrijpen. Boukje voelt zich eenzaam en verdrietig.


Boukje heeft last van angsten, dwang en somberheid. Het komt vaak voor dat meerdere klachten tegelijkertijd spelen. Bij DOPPA zorg behandelen we veel van deze klachten met cognitieve gedragstherapie.

 

Wat is cognitieve gedragstherapie CGT?

Cognitieve gedragstherapie is een psychotherapie, waarbij het gaat om het veranderen van de manier van denken bij mensen. Dit gebeurt middels gesprekken en het doel van deze gesprekken is het verminderen van klachten of klachten beter hanteerbaar maken. Cognitieve gedragstherapie is ontstaan uit twee verschillende therapieën: cognitieve therapie en gedragstherapie.

Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het denken en voelen. Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het doen. Cognitieve gedragstherapie gaat over de beïnvloeding tussen gedachten, gevoelens en gedrag.

 

Gedragsverandering en gedragstherapie

Gedrag kan veranderen door gedachten en gevoelens te onderzoeken. Bij angsten en somberheid spelen negatieve gedachten vaak een rol. Bij de gedachte dat anderen je raar zullen vinden ontstaat een negatief zelfgevoel. Dat kan een heel overtuigend gevoel zijn. Hierdoor is het begrijpelijk dat je afwijzing van anderen wilt vermijden.

Thuis blijven helpt op korte termijn om dat gevoel niet te voelen. Op lange termijn ontstaan sombere gevoelens en eenzaamheid. Therapie kan helpen gedachten en gedrag te veranderen waardoor positieve gevoelens zich kunnen ontwikkelen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie gunstige effecten heeft voor uiteenlopende klachten. Klik op onderstaande button als je vragen hebt over cognitieve gedragstherapie of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: