Relatietherapie Almelo

Hechtingsproblemen &
hechtingsproblematiek. Hechting therapie bij kinderen

Aanmeldprocedure

Het proces van interactie tussen een kind en opvoeder(s) noemen we hechting. Hechting heeft invloed op het ontwikkelingsverloop van je kind. Kinderen die zich veilig hechten ontwikkelen een positief gevoel over de wereld om zich heen. Je kind heeft veerkracht en vertrouwen in zichzelf en in de ander. Veilige hechting ontstaat als opvoeders in het leven van het kind aanwezig, emotioneel beschikbaar en inlevend zijn.

Een gezonde hechting tussen een kind en ouders is essentieel voor de ontwikkeling van het kind op sociaal, emotioneel en cognitief gebied. Kinderen die hechtingsproblemen ervaren, hebben vaak moeite om relaties met anderen aan te gaan en te onderhouden en kunnen problemen hebben met hun eigen emoties en gedrag.

Waar herken je hechtingsproblemen aan?

Wanneer veilige hechting niet volledig op gang komt in de eerste jaren kunnen er problemen ontstaan met hechting. Kinderen voelen zich dan niet veilig bij zichzelf en bij anderen. De wereld voelt als een onveilige beangstigende plek. Je kind heeft moeite met het vertrouwen van anderen, relaties aangaan met anderen, het omgaan met emoties en positief denken over zichzelf.

Praktijksituatie hechtingsproblemen – hechting bij kinderen

Het gedrag van Lotte is grenzeloos en past niet bij haar leeftijd. Het ene moment is ze heel boos of verdrietig. Het andere moment is ze heel blij en enthousiast. Dat komt bij alle kinderen wel eens voor. Als dat regelmatig voorkomt kan er sprake zijn van hechtingsproblemen. Wilma wacht met een koekje en thee op Lotte, haar dochter van 7 jaar. Lotte komt binnen en verheugt zich op thee met sinaasappel smaak. Als ze wil gaan zitten ruikt ze een andere smaak. Lotte is woest op haar moeder: “Dit is geen sinaasappel thee!!!!” Ze gooit de thee om en rent de trap op naar boven: “Je bent een rot moeder en ik wil je nooit meer zien!”. Even later komt Lotte weer beneden met een grote glimlach op haar gezicht: “Mam, zullen we een cake bakken?”.

Wat kan je doen aan hechtingsproblematiek? Hechting therapie

Behandeling bij hechtingsproblemen richt zich op het herstellen van de relatie tussen ouders en kind. De relatie met je kind is altijd te herstellen. NIKA en Theraplay zijn behandelingen die hierbij kunnen helpen. Theraplay is een speelse behandelmethode die interactief, fysiek en leuk is. NIKA is een kortdurende gedragstherapeutische interventie waarbij er met behulp van een interview, vragenlijst en beeldopnames gekeken wordt naar het patroon dat er is tussen opvoeder(s) en kind.

Door de hechting te verbeteren, kan het kind zich veiliger voelen en beter in staat zijn om relaties aan te gaan en te onderhouden, wat een positieve invloed kan hebben op hun algehele ontwikkeling.

Liever direct contact?
Bel of mail ons gerust

Bel mij terug

×