Hechting bij kinderen

Hechting bij kinderen

Wilma wacht met een koekje en thee op Lotte, haar dochter van 7 jaar. Lotte komt binnen en verheugt zich op thee met sinaasappel smaak. Als ze wil gaan zitten ruikt ze een andere smaak. Lotte is woest op haar moeder: “Dit is geen sinaasappel thee!!!!” Ze gooit de thee om en rent de trap op naar boven: “Je bent een rot moeder en ik wil je nooit meer zien!”. Even later komt Lotte weer beneden met een grote glimlach op haar gezicht: “Mam, zullen we een cake bakken?”.
 
Het gedrag van Lotte is grenzeloos en past niet bij haar leeftijd. Het ene moment is ze heel boos of verdrietig. Het andere moment is ze heel blij en enthousiast. Dat komt bij alle kinderen wel eens voor. Als dat regelmatig voorkomt kan er sprake zijn van hechtingsproblematiek.

 

Wat is hechting?

Het proces van interactie tussen een kind en opvoeder(s) noemen we hechting. Hechting heeft invloed op het ontwikkelingsverloop van een kind. Kinderen die zich veilig hechten ontwikkelen een positief gevoel over de wereld om zich heen. Deze kinderen hebben veerkracht en vertrouwen in zichzelf en de ander. Veilige hechting ontstaat als opvoeders in het leven van het kind aanwezig, emotioneel beschikbaar en inlevend zijn.

 

Onveilige hechting bij kinderen

Onveilige hechting ontstaat als een kind zich niet veilig voelen bij de opvoeder. Soms voelen kinderen zich onveilig omdat de opvoeder er niet is vanwege werk of eigen problemen. Sommige kinderen hebben al heel vroeg een onveilige ervaring zoals kinderen die na hun geboorte in het ziekenhuis verblijven. Ouders kunnen hun kind niet elk moment in het medische proces steunen en troosten. Hoe graag ze ook zouden willen.

 

Hechtingsproblematiek bij kinderen

Wanneer veilige hechting niet volledig op gang komt in de eerste jaren kan hechtingsproblematiek ontstaan. Kinderen met hechtingsproblematiek voelen zich niet veilig bij zichzelf en anderen. De wereld voelt als een onveilige beangstigende plek. Hierdoor ontstaan moeilijkheden in relaties met anderen, het zelfbeeld en het reguleren van emoties. Behandeling gericht op het verbeteren van de gehechtheidsrelatie tussen kind en opvoeder kan een veilig gevoel herstellen.

 

Behandeling bij hechting

Bij DOPPA zorg maken we gebruik van Theraplay en NIKA. Theraplay is een speelse op relaties gerichte behandelmethode die interactief, fysiek, persoonlijk en leuk is. NIKA is een kortdurende gedragstherapeutische interventie waarbij er met behulp van een interview, vragenlijst en beeldopnames gekeken wordt naar het patroon dat er is tussen opvoeder(s) en kind.
 
Klik op onderstaande button als je vragen hebt over onderzoek en behandeling bij hechting of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: