Wat is NIKA?

Veelgestelde vragen

NIKA is een kortdurende gedragstherapeutische interventie voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar en hun ouders. Tijdens ongeveer vijf sessies wordt met video feedback, psycho educatie en huiswerkopdrachten gewerkt aan het voorkomen van gedesorganiseerde hechting en een verstoorde hechtingsrelatie tussen ouders en kind. Ouders leren om signalen van hun kind te zien en sensitief te reageren op wat hun kind nodig heeft.

Wanneer wordt NIKA toegepast?

NIKA wordt toegepast wanneer er signalen zijn van een verstoorde hechting tussen ouder en kind. Het kan in ieder gezin voorkomen dat ouders en kinderen elkaar een periode minder goed begrijpen door bijvoorbeeld meegemaakte gebeurtenissen in het gezin of in de familie, psychische problemen, mishandeling of verwaarlozing. Er ontstaan dan patronen tussen ouders en kinderen in hoe ze met elkaar omgaan. Het kan zijn dat deze patronen verwarrend en beangstigend zijn voor kinderen. NIKA kan helpen om weer een veilige relatie met elkaar aan te gaan.

Hoe gaat NIKA in zijn werk?

Er worden film opnames gemaakt van momenten dat jullie en je kind iets samen doen. Deze film opnames worden samen met jullie en de therapeut bekeken. Jullie krijgen adviezen voor nieuw gedrag wat jullie kind kan helpen om zich veilig te voelen. Na ongeveer vijf sessies wordt er met de therapeut besproken hoe het gaat en wat jullie nodig hebben om verder te kunnen.

Neem contact op
voor advies of een afspraak

Bel mij terug

×