Ga eens wat vaker naar de psycholoog...daar knap je van op

Waarom zou je naar een psycholoog gaan vraag je je af ? Dat doe je toch alleen als je psychisch ‘niet in orde’ bent ? Of als er echt iets niet goed is ?

Een psycholoog geeft je concrete en praktische handvatten en adviezen

Zo zullen heel veel mensen denken, maar … de psycholoog kan je juist ook goed helpen en ondersteunen als je even wat minder lekker in je vel zit, als je je gestrest voelt of als je gewoon het idee hebt dat het allemaal niet zo goed wil lukken met je leven. Er hoeft dan niet per sé iets ernstigs aan de hand te zijn.

Het klopt dat psychologen – die natuurlijk niet allemaal hetzelfde zijn – vaak werken met mensen die een psychische stoornis hebben zoals autisme, depressie, angststoornis of persoonlijkheidsstoornis. Er zijn echter ook heel veel mensen die misschien een paar kenmerken van een bepaalde stoornis hebben of denken te herkennen bij zichzelf, maar waar de problemen nog niet zo heel ernstig zijn. Ook voor die mensen is een psycholoog de aangewezen persoon om mee in gesprek te gaan. Hij of zij kan je bijvoorbeeld helpen om je levensloop en je gevoelens en gedachtes op een rijtje te zetten. Daarnaast kan een psycholoog ook hele concrete en praktische handvatten en adviezen geven, waarmee je zelf weer verder kunt. Een paar gesprekken is al genoeg.

Een goede gesprekspartner 

Een psycholoog wordt opgeleid om elke unieke persoon van dienst te kunnen zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de werkrelatie met de psycholoog, die bij voorkeur wordt opgebouwd in een sfeer van veiligheid en integriteit, van het grootste belang is voor het behalen van gewenst resultaat. Een psycholoog moet dus vooral een goede gesprekspartner zijn en als je die hebt gevonden zal jij daar alleen maar beter van worden.

Voor wie zich niet aangesproken voelt om een bezoek aan de psycholoog te brengen is het wellicht goed om af en toe toch eens stil te staan bij jezelf. Om even een objectieve blik op je leven te werpen en je af te vragen hoe tevreden je bent met jezelf en hoe je jouw leven leidt. Ben je dat niet of niet genoeg ? Bedenk dan ook dat de manier waarop jij omgaat met tegenslagen en frustraties in jouw leven – want die zijn er nou eenmaal – van invloed is op de relaties die je hebt met andere mensen. Denk maar eens aan het afreageren van stress op diegenen van wie je houdt of steeds weer in dezelfde discussie terecht komen met bepaalde mensen. Het is goed om te beseffen dat je ook hier iets aan kunt doen en dat jij kunt kiezen wat je ermee doet.

Iemand met veel zelfvertrouwen en een sterk gevoel van zelfwaardering gaat anders om met problemen dan iemand die zichzelf niet ziet zitten en ongelukkig is. Het motto van dit artikel is dan ook dat het oké is om naar een psycholoog te gaan en dat je daarmee kunt werken aan zowel een betere relatie met jezelf als aan een betere relatie met anderen. Een win-win situatie dus !