Onverklaarbare klachten

 Onverklaarbare klachten

Heel veel mensen die bij de huisarts komen hebben klachten waar geen medische verklaring voor wordt gevonden. Nog steeds wordt dan vaak gedacht dat de oorzaak van de pijn(klachten) psychisch is. Het gevolg is dat mensen zeer lang met de klachten blijven rondlopen.

Hoe zijn onverklaarbare klachten mogelijk?

Lichaam en geest reageren sterk op elkaar:

  • Lichamelijke klachten kunnen psychische problemen veroorzaken
  • Psychische problemen kunnen lichamelijke klachten tot gevolg hebben
  • Lichamelijke en psychische klachten kunnen ook los van elkaar staan

“Al me al is het knap lastig om erachter te komen wat de oorzaak is van je lichamelijke klachten en daarmee is het ook niet eenvoudig om er iets aan te doen. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf niets kan doen om je beter te voelen of om beter te leren omgaan met de klachten en beperkingen die je ervaart”.

Naast het feit dat het brein een rol speelt in de instandhouding van klachten, omdat het brein denkt geleerd te hebben dat het nodig is om een pijnsignaal af te geven, is je eigen gedrag en je manier van denken en reageren ook van belang.

Onze psychologen werken regelmatig samen met cliënten die lichamelijke klachten hebben zonder duidelijke oorzaak. Samen gaan zij kijken welke factoren er nog meer een rol spelen en in hoeverre je daar invloed op uit kunt oefenen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vaker nee zeggen
  • Vaker rust en ontspanning nemen
  • Proberen minder negatieve gedachtes te hebben
  • Bewust keuzes maken op basis van wat goed voor je is en niet omdat iets moet

En zo zijn is er nog meer wat je voor jezelf kan doen, ook als artsen aangeven dat zij niet meer voor je kunnen betekenen dan wat zij tot nu toe hebben gedaan. Neem daarom geen genoegen met het hebben van onverklaarde klachten en neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak. In overleg met de psycholoog maak je een plan van aanpak.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: