Opvoedproblemen
Opvoedingsproblematiek

Aanmeldprocedure

Problemen bij opvoeden zijn interactieproblemen tussen jou en je kind. Er is een spanningsveld ontstaan tussen de behoeften van je kind en de behoeften van jou als ouder. Soms zijn die behoeften niet helemaal duidelijk waardoor jullie met elkaar in een ingewikkeld patroon terecht komen.

Problemen bij de opvoeding kunnen variëren van kleine uitdagingen tot ernstige problemen die de ontwikkeling van het kind belemmeren. Interactieproblemen tussen kind en ouder kunnen ook een belangrijke rol spelen bij opvoedingsproblemen. Het kan voortkomen uit een gebrek aan communicatie, conflicten tussen ouder en kind, een gebrek aan respect en vertrouwen, of problemen in de ouder-kindrelatie.

Waar herken je opvoedingsproblematiek aan?

Je kind luistert niet, gaat zijn eigen gang, laat onrustig of angstig gedrag zien en jij als opvoeder weet niet meer wat je kunt doen om je kind te helpen. Je kind voelt jouw machteloosheid en reageert daarop met gedrag wat hij gewend is. De interactiepatronen tussen jullie komen steeds weer terug en je vraagt je af wat je verkeerd doet.

Enkele veelvoorkomende opvoedingsproblemen zijn:

  1. Gedragsproblemen: Dit kan variëren van agressief gedrag, ongehoorzaamheid, woede-uitbarstingen en pestgedrag tot teruggetrokken gedrag.
  2. Slaapproblemen: Dit zijn problemen zoals moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden en te vroeg wakker worden.
  3. Eetproblemen: Dit zijn problemen zoals weigering om te eten, kieskeurigheid en overmatig eten.
  4. Emotionele problemen: Dit zijn problemen zoals angst, depressie en stress.
  5. Leerproblemen: Dit zijn problemen zoals moeite met lezen, schrijven en rekenen.

Praktijksituatie opvoedproblemen

Neeltje en Eduard zijn trotse ouders van twee zoontjes van 8 en 10 jaar oud. Met name met de oudste hebben ze moeite om zijn gedrag te sturen. Hij is zeer zelfbepalend en accepteert geen nee. De jongste begint het gedrag van zijn oudere broer steeds vaker na te doen en ouders beginnen steeds vermoeider te raken door alle energie die ze in hun opvoeding steken.

Wat kan je er aan doen?

Behandeling voor opvoedproblemen bestaat uit psycho educatie gericht op het begrijpen van de patronen in jullie gezin en in jullie opvoeding. Gezinsondersteuning en systeemtherapie kan jullie helpen om weer meer positieve momenten te ervaren met elkaar als gezin.

Liever direct contact?
Bel of mail ons gerust

Bel mij terug

×