Sensorische informatieverwerking
& integratie

Aanmelden

Geluiden, geuren, kleuren, smaken, beweging – de hele dag door krijg je dit soort prikkels binnen. Heb je moeite om die prikkels te verwerken? Dan kan het zijn dat er in je hoofd een ‘storing’ ontstaat bij de sensorische informatieverwerking. Vanuit DOPPA zorg helpen we uit te zoeken of je deze stoornis hebt. En of sensorische integratie therapie wat voor jou kan doen.

Wat is sensorische informatieverwerking?

Als alles goed werkt in je hoofd, geven je hersenen de prikkels die je elke dag krijgt een plek: ze integreren die in je doen en laten. Hoe? Ze verbinden de prikkels met andere informatie. Daarna zet je hoofd de prikkels om in een reactie. Iets wat stinkt, loop je bijvoorbeeld met een boog omheen. Iets wat lekker smaakt, wil je graag eten. Als je een auto op je af ziet komen, word je alert om bijvoorbeeld weg te lopen. En als je blaas vol zit, zegt je hoofd: loop maar naar de wc om te plassen.

Gaat er in je hoof iets mis met deze oorzaak-gevolgreactie? Dan spreken we van een stoornis. De sensorische integratie mislukt.

Zo herken je problemen met sensorische informatieverwerking en integratie

Verwerkt jouw hoofd te veel of te weinig prikkels? Of verbindt je hoofd ze aan de verkeerde reactie? Bijvoorbeeld je ziet de auto wel op je af komen, maar ziet zó veel andere dingen dat je hoofd niet zegt dat er gevaar is? Dan spreken we van SPD: Sensory Processing Disorder. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je je aandacht moeilijk ergens bij houdt. Of dat je slecht tot rust komt. Of dat je moeite hebt met dingen in de juiste volgorde te plannen; je voelt wel dat je blaas vol zit, maar vergeet naar de wc te lopen.

 

Dit is wat je in de praktijk merkt

Ramon heeft moeite om alle indrukken van een dag te verwerken. Hij reageert fel als bijvoorbeeld iedereen aan tafel door elkaar zit te praten. Of hij wil ’s nachts dat het zo donker mogelijk is, anders kan hij niet slapen. Het is vooral lastig met naar school gaan, omdat het daar altijd zo druk is en er zo veel gebeurt.

Hoe helpen we jou met sensorische integratie?

Als je vermoedt dat je een sensorische integratiestoornis hebt, onderzoeken we of dat inderdaad zo is. Bijvoorbeeld via een sensorische informatieverwerkingstest. Zodra helder is wat jouw precieze problemen zijn, kiezen we samen welke behandeling bij jou past. Bijvoorbeeld inzet van een sensorisch integratietherapeut of oefeningen, als onderdeel van een sensorische integratietherapie. Meer weten? Neem contact met ons op.

Liever direct contact?
Bel of mail ons gerust

Bel mij terug

×