Uitleg over
Sensorische informatieverwerking

Aanmeldprocedure

We hebben de hele dag door te maken met zintuigelijke prikkels zoals geluiden, geuren, kleuren, smaken en beweging. Sensorische informatieverwerking is het vermogen om zintuigelijke prikkels waar te nemen, te verwerken, te verbinden met andere informatie en om te zetten in een reactie op de omgeving.

Waar herken je sensorische informatieverwerking aan?

Alle informatie die via je zintuigen binnen komt wordt verwerkt en dat is nodig voor vaardigheden zoals eten, ontspannen, leren, spelen en sporten. Het kan ook voorkomen dat je zintuigen te veel of te weinig informatie registreren of dat de prikkels verkeerd met elkaar verbonden worden. In dat geval zijn er sensorische informatieverwerkingsproblemen en gaan vaardigheden niet vanzelf. Dit merk je doordat je je lastig kunt concentreren, je moeite hebt met je aandacht er bij te houden, je moeilijk tot rust komt en je moeite hebt met plannen en organiseren.

Praktijksituatie

Ramon heeft moeite om alle indrukken van een dag te verwerken. Hij reageert fel als bijvoorbeeld iedereen aan tafel door elkaar zit te praten. Of hij wil ’s nachts dat het zo donker mogelijk is anders kan hij niet slapen. Het is vooral lastig met naar school gaan, omdat het daar altijd zo druk is en veel gebeurt.

Wat kan je doen bij problemen met sensorische informatieverwerking?

Bij een vermoeden van sensorische informatieverwerkingsproblemen wordt in eerste instantie diagnostiek gedaan. Afhankelijk van de problemen die naar voren komen wordt doorverwezen naar een sensorisch integratietherapeut en/of er wordt een andere vorm van behandeling ingezet.

Wil je meer weten
of wil je een afspraak?

Heb je een vraag?

Vind je antwoord bij de veelgestelde vragen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Bel mij terug

×