Gedragstherapie

Gedragstherapie volgen

Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie dat gericht is op de verandering van gedraggsproblemen. Er wordt gebruik gemaakt van beginselen uit de leertheorie, cognitieve theorie en experimentele psychologie. Daarbij is ook te denken aan cognitieve gedragstherapie.

Wat is gedragstherapie?

Gedrag is een breed en belangrijk aspect in je leven. Gedrag gaat over hoe je doet, hoe je omgaat met dingen en hoe je overkomt op een ander. Het is er voortdurend: zolang je leeft gedraag je je op een bepaalde manier. Soms met positieve gevolgen voor jou en voor een ander, en soms met negatieve gevolgen. Gedragstherapie gaat er vanuit dat veel van het menselijk gedrag is aangeleerd. De voorbeelden, normen en waarden die je hebt gekregen van je opvoeders spelen een belangrijke rol, maar ook de dingen die je in je leven hebt meegemaakt hebben gevormd hoe jij met gebeurtenissen omgaat en hoe je je dus gedraagt.

Wanneer we er vanuit gaan dat gedrag aangeleerd is, betekent dat ook dat het afgeleerd kan worden. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van gedrag dat niet helpend is. Middels allerlei experimentele oefeningen zal een gedragstherapeut je ertoe bewegen onwenselijke, hardnekkige patronen in kaart te brengen en alternatieven aanreiken waar je mee zal gaan oefenen. Op deze manier kan je prettiger in het leven staan en je beter gaan voelen.

 

Wanneer volg je gedragstherapie?

Psychische klachten ontstaan in veel gevallen omdat je je lange tijd op een manier gedraagt dat niet helpend voor je is. Mensen die angstig zijn gedragen zich bijvoorbeeld veelal op een manier die de angst in stand houdt, zoals het zoveel mogelijk uit de weg gaan van de dingen die angst geven. Dit geldt ook bij andere gevoelens waar mensen in kunnen blijft hangen, zoals bij een depressie, een verslaving of een burn out. Gedragstherapie kan daarom ingezet worden bij een breed scala aan klachten. Het is volgens officiële richtlijnen van toepassing bij angststoornissen, depressies, eetstoornissen, verslaving, paniekklachten en burn out.

 

Volg therapie in Twente bij Psychologenpraktijk DOPPA zorg

Alle psychologen en orthopedagogen in ons team zijn geschoold in de gedragstherapie. Ben je benieuwd of jouw klachten verholpen kunnen worden door middel van gedragstherapie of cognitieve therapie? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag om van je klachten af te komen.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: