Psycholoog Haaksbergen

Identiteitsproblematiek of zelfbeeldproblemen

Aanmelden

Identiteitsproblematiek of identiteitsproblemen kunnen zich onder andere uiten op het gebied van zelfbeeld en eigenwaarde, intimiteit, gebrek aan concentratie, problemen met loskomen van ouders, problemen met het aangaan van relaties, problemen met de genderidentiteit (“voel ik me een jongen of een meisje, een man of een vrouw”) en piekergedrag. Identiteitsproblematiek kan een uitdagende en verwarrende ervaring zijn. Het kan invloed hebben op verschillende aspecten van ons leven, waaronder onze relaties, carrière en zelfbeeld.

Identiteitsproblematiek is het gevoel van onzekerheid, verwarring of ontevredenheid over je eigen identiteit. Het kan je overkomen als een gebrek aan eigenwaarde, gevoelens van vervreemding, een zoektocht naar wie je werkelijk bent, of zelfs een identiteitscrisis. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, traumatische ervaringen, sociale druk en meer.

Identiteitsproblematiek of identiteitsproblemen behandelen

In onze praktijk zien we regelmatig mensen met identiteitsproblemen en staan we graag klaar voor hun om te helpen het zelfbeeld helder te krijgen en ervoor te zorgen dat iemand goed in z’n vel komt. Het kan gaan om studiekeuze, besluitvaardigheid, sociale vaardigheden en coping vaardigheden dat maakt dat iemand meer tevreden raakt over zichzelf.

Tips om identiteitsproblematiek aan te pakken:

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om diep na te denken over wie je bent, wat je waarden en overtuigingen zijn en wat je passies en doelen zijn. Zelfreflectie kan helpen om inzicht te krijgen in je eigen identiteit en om te begrijpen welke aspecten mogelijk problematisch zijn.
  2. Professionele begeleiding: Een gekwalificeerde therapeut kan een waardevolle steun zijn bij het omgaan met identiteitsproblematiek. Een therapeut kan je helpen bij het verkennen van je gedachten en emoties, en je begeleiden bij het ontwikkelen van een positieve identiteit.
  3. Verbind met anderen: Zoek steun bij vrienden, familieleden of gemeenschappen die vergelijkbare ervaringen hebben doorgemaakt. Het delen van jouw verhaal en luisteren naar anderen kan geruststellend zijn en een gevoel van verbondenheid creëren.
  4. Zelfzorg: Besteed aandacht aan je eigen welzijn en zelfzorg. Dit kan met mindfulness, het doen van ontspanningsoefeningen, het bijhouden van een dagboek of je bezig houden met activiteiten waar je van geniet.

Hulp nodig?

Graag helpen onze therapeuten om jouw zelfbeeld helder te krijgen. Maak een afspraak via telefoonnummer 085 00 79 000 of e-mail adres receptie@doppazorg.nl.

Wat is zelfbeeldproblematiek ?

Er is sprake van zelfbeeldproblematiek of problemen met je zelfbeeld als je merkt dat je een groot deel van de dag negatief over jezelf denkt. Ook als mensen om je heen tegen je zeggen dat je veel goede eigenschappen hebt, denk je daar zelf anders over. Je kraakt jezelf af en je raakt jezelf beetje bij beetje kwijt. Wie ben ik?, vraag je je af en waarom doe ik wat ik doe?.

Waar herken je zelfbeeldproblematiek aan ?

Als je een negatief zelfbeeld hebt voel je je minderwaardig ten opzichte van anderen. Vaak heb je ook de neiging om jezelf te vergelijken met anderen. Je vindt het heel moeilijk om iets positiefs over jezelf te zeggen en deze manier van denken leidt vaak tot allerlei psychische problemen zoals angst, depressie en stress of zelfs tot verslavingsproblemen, eetstoornissen of persoonlijkheidsproblematiek.

Een negatief zelfbeeld vergroot het risico op de ontwikkeling en instandhouding van dit soort psychische klachten en stoornissen. Een negatief zelfbeeld vergroot ook de kans op terugval.

Wat kan je doen aan zelfbeeldproblematiek?

Het is dus van belang om het zelfbeeld te versterken en dit kan dan ook een goede aanvulling zijn op de behandeling van psychische klachten. Speciaal voor het versterken van het zelfbeeld is er een behandelprotocol COMET, dat zowel individueel als in groepsverband kan worden ingezet.

Bel mij terug

×