Psycholoog Nijverdal

Ik durf niet naar buiten

Als je deze gedachte weleens hebt of zelfs heel vaak hebt, denk je misschien dat je de enige bent, maar dat is niet het geval. Er zijn veel mensen die last hebben van angstgevoelens en/of paniekaanvallen, waardoor zij bv. niet naar de supermarkt durven of niet alleen durven auto te rijden of het misschien al eng vinden om hun huis uit te gaan.

Angst is een gevoel dat je zowel in je lichaam als emotioneel ervaart en dat als enige resultaat heeft dat het je belemmert in je doen en laten. Terwijl je dat juist niet wilt! Soms is er sprake van een lange geschiedenis, waarin je wel vaker last hebt gehad van angstgevoelens en soms begint het met één paniekaanval en wordt het van kwaad tot erger.

In situaties waarin je feitelijk met een dreiging te maken hebt, is het zeer nuttig dat je angst ervaart. Stresshormonen zorgen ervoor dat je in een staat van paraatheid komt om snel te kunnen reageren. Maar als je te pas en te onpas angst voelt, terwijl je in een veilige situatie bent, dan gaat het niet meer om wat er gebeurt maar gaat het om de angst zelf. “Angst voor de angst wordt het dan en je hebt niet meer het gevoel baas te zijn over je eigen emoties en lichaam”.

Je ervaart angst en durft daarom niet naar buiten. Gelukkig kunnen wij je helpen.

Toch kan je hier wat aan doen, want het is niet nodig om steeds in angst te leven. Je moet er wel flink wat moeite voor doen, maar samen met een psycholoog jouw angstmomenten in kaart brengen plus de negatieve, belemmerende gedachten die je daarbij hebt beter te leren opmerken zal je in staat stellen om sterker te worden dan de angst.

Onze psychologen werken veel met mensen die van hun angst af willen komen en waar je ook bang voor bent, niets vinden we gek. Dus neem snel contact met ons op en begin met het doen van je verhaal in een eerste gesprek. Dan kan je ook bespreken op wat voor manier we jou kunnen helpen en wat je daar zelf voor moet doen.

Bel mij terug

×