Psycholoog Delden

Ik heb een conflict

Meningsverschillen, discussies, ruzies en conflicten horen nu eenmaal bij het leven. Leuk is het niet, maar het leven kan wel een stuk makkelijker worden als je weet hoe je het beste om kan gaan met dat soort situaties. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je kijkt naar je eigen rol en de vaardigheden die je nodig hebt.

Er zijn verschillende manier om met conflicten om te gaan en het hangt ook van de situatie af of die manier een goede uitwerking zal hebben of niet. Soms moet je in actie komen en soms moet je juist even wat afstand nemen of de boel tot rust laten komen. Een conflict heb je ook niet in je eentje en jouw manier van reageren heeft direct effect op de ander.

De manier waarop je omgaat met conflictsituaties hangt sterk samen met de mate waarin je assertief bent. Als je helemaal niet assertief bent (niet goed voor jezelf durft op te komen) dan ben je sub assertief. Als je juist te assertief bent, dan kom je al gauw agressief over. De kunst is om ergens in het midden uit te komen, waar je op een passende manier assertief kunt zijn. Dat wil zeggen dat je opkomt voor jezelf, zonder een ander daarbij te kwetsen of tekort te doen.

Als je assertiever wilt worden kan je bijvoorbeeld een assertiviteitstraining volgen, maar je kunt ook in 1 op 1 gesprekken met een psycholoog werken aan meer assertiviteit. In onze praktijk doen wij dat ook en dan gaan we samen met jou kijken in welke mate je al assertief bent en wat je nog wilt leren. Door concrete situaties uit jouw dagelijks leven te bespreken en onder de loep te nemen, kan de psycholoog precies aangeven wat je voortaan anders kunt doen om sterker te worden en conflictsituaties beter aan te pakken.

Twijfel niet te lang en kom ook op voor jezelf door een afspraak te maken met één van onze psychologen en jezelf de kans te geven om assertiever te worden.

Bel mij terug

×