Diagnostiek kinderen

Maak je geen zorgen!

zorgen schema

Dit schemaatje van Omdenken.nl maakt het leven wel heel simpel. Nou ja, in theorie dan. Het idee is dit. Als je een probleem hebt, doe er dan wat aan. Als je de situatie niet kan veranderen, accepteer dan dat het zo is. En we willen er eigenlijk nog eentje toevoegen: als het niet lukt om de situatie te accepteren, laat het dan los.

Een voorbeeldje. Je baas zit je constant op de nek omdat je je werk volgens hem niet snel genoeg, niet mooi genoeg of in ieder geval niet goed genoeg doet. Kijk dan eerst eens of je de situatie kan veranderen. Misschien heeft je baas gelijk, en moet je inderdaad harder aan de bak. Misschien heeft hij geen gelijk, en moet je eens voor jezelf opkomen. Opgelost! Toch? Niet? Oké, als hiermee het probleem niet is opgelost, dan moet je misschien proberen de situatie te accepteren zoals die is. Je baas is nu eenmaal een zeurpiet, daar verander je niets aan. Of je zou je werk wel beter willen doen, maar daar heb je simpelweg de tijd of de energie niet voor. Denk maar: oké, het is nu eenmaal zo, niets aan te doen.

Maar ook accepteren gaat niet altijd zo makkelijk. De situatie blijft je frustreren, je baas loopt steeds maar te drammen, je werk is zo gewoon niet leuk meer. Ga dan op vakantie. Neem een andere functie. Of zoek zelfs een andere baan. Laat het los. Oké, toegegeven, het leven is niet altijd zo simpel. Maar probeer het eens simpel te maken. Wij zijn trouwens sowieso fan van Omdenken.nl. Omdenken is een begrip bedacht door Berthold Gunster. Een lekker simpele en praktische manier om met allerlei soorten problemen om te gaan. Of zoals Gunster het zelf zegt: denken in termen van kansen en niet van problemen.

Bron: www.omdenken.nl

Bel mij terug

×