Psycholoog Hengelo

Uitleg
Psycho educatie

Veelgestelde vragen

Bij psycho educatie geeft een behandelaar voorlichting en advies over psychische klachten. Je krijgt uitleg en informatie over wat jouw klachten of DSM-5 classificatie inhoudt voor jou waardoor je jezelf beter kunt begrijpen. Je krijgt handvatten in hoe je kunt omgaan met je klachten waardoor je meer regie en grip kunt ervaren.

Door psycho educatie, kun je leren omgaan met de symptomen van aandoeningen, en kun je beter begrijpen hoe het de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Het doel is om jou te helpen psychische stoornissen te begrijpen en om te leren hiermee om te gaan. Het kan ook helpen om schaamte te verminderen en om een gevoel van controle over de aandoening te herwinnen.

Wanneer wordt psycho educatie toegepast?

Psycho educatie kan voor jou worden ingezet maar ook voor jullie gezin, voor school of voor andere betrokkenen. Het kan fijn zijn als de mensen om je heen je ook beter kunnen begrijpen en weten wat ze voor je kunnen doen als je last ervaart van klachten.

Door voorlichting leren jullie meer over oorzaken van psychische problemen, hoe vaak het voorkomt en wat dit betekent voor het dagelijkse leven. Je kunt vragen stellen en samen situaties bespreken die voor jullie spelen.

Hoe gaat psycho educatie in zijn werk?

Psycho educatie bestaat vaak uit een paar gesprekken waarin jullie stil staan bij jullie vragen en uitleg over je klachten. Er worden adviezen gegeven over wat je thuis of op school kunt doen in het omgaan met je klachten en wat anderen voor je kunnen doen.

Wil je een actievere rol spelen in de behandeling van jouw psychische aandoening en betere beslissingen nemen over jouw zorg? Dan is psycho educatie iets voor jou! Of je nu de voorkeur geeft aan individuele sessies of groepssessies, je krijgt de informatie die je nodig hebt over symptomen, oorzaken, behandelingsopties en zelfzorg. Door deze kennis kun je een meer actieve rol spelen in het beheer van de aandoening en de kwaliteit van leven verbeteren.

In tussentijd kunnen jullie samen oefenen met handvatten en ontdekken of deze wel of niet helpen in de thuissituatie. Soms is psycho educatie een onderdeel van de therapie die jullie gaan opstarten waardoor het gesprek over klachten blijft terug komen.

Bel mij terug

×