Autisme therapie en behandeling

Mijn emoties de baas

Sommige mensen zullen zichzelf emotioneel noemen, terwijl andere mensen eerder zouden zeggen dat ze rationeel zijn. Het één is niet beter dan het ander, tenzij jij of een ander daar last van heeft. En dan wordt het misschien tijd om er iets aan te doen.

“Als je merkt dat je emoties je soms aanvliegen en je hebt het gevoel dat je wordt overspoeld en je emoties niet meer onder controle heeft, dan kan dat heel beangstigend zijn. Je hebt misschien het idee dat je er niet meer uit zult komen of je hebt het idee dat er iets niet in orde is”.

Dan is het goed om te weten dat emoties altijd normaal zijn en bij het leven horen. Ze komen en gaan, maar vaak is het de angst voor emoties en het niet hebben geleerd hoe ermee om te gaan dat maakt dat je emoties jou de baas zijn. En dat hoeft niet, want ook jij kan leren om evenwichtiger te worden en beter om te gaan met emotionele situaties.

Voorbeeld: je komt op je werk en een collega die vaker commentaar heeft maakt een nare opmerking waardoor jij je gekwetst voelt. Je eerste reactie is om dicht te klappen, je voelt de tranen achter je ogen en wilt het liefst zo snel mogelijk weg komen uit deze situatie.

Deze situatie is niet leuk, want je krijgt een vervelende opmerking te horen. Alleen maakt deze reactie ook dat je emoties niet de ruimte en aandacht krijgen die ze eigenlijk nodig hebben. Ze worden namelijk weg gestopt. Er wordt niks opgelost en je hebt niks geleerd. Beter is het, maar dat is tegelijk ook de uitdaging, om je gevoel meer toe te laten en meer uiting te geven aan je gevoel zodat je de situatie kan verwerken, kan los laten en weer verder kunt. Dit geldt niet alleen voor heftige situaties met zeer sterke emoties, maar ook voor de kleine situaties waarin je even een emotie ervaart.

Bel mij terug

×