Positieve psychologie

Wat is Positieve psychologie?

Positieve psychologie valt binnen de stroming van psychologie die de nadruk legt op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde en positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid. Positieve psychologie is een wetenschappelijk veld, dat onderzoekt hoe mensen gelukkiger en meer tevreden kunnen worden. Het doel is niet om de onvermijdelijke moeilijkheden van het leven te ontkennen of te laten blijken dat alles rozengeur en maneschijn is.

 

Waarom is positieve psychologie belangrijk?

Tot op heden werd met algemene psychologie altijd gericht op negatieve aspecten en gebeurtenissen. De meeste mensen zoeken namelijk naar therapie om hulp te krijgen met een probleem. Maar wat nou als we met hedendaagse technieken op het gebied van de psychologie kunnen gebruiken om mensen te helpen gelukkiger en meer betrokken te worden in hun leven?

Hier zijn enkele voorbeelden uit de positieve psychologie welke bijdragen aan het geluk van mensen:

  • Activiteiten brengen meer geluk dan bezittingen.
  • Rijk zijn, maakt je niet gelukkiger dan anderen, zolang het inkomen van iedereen boven het armoedevlak ligt.
  • Dankbare mensen hebben meer kans om gezond en behulpzaam te zijn.
  • Als men andere mensen zien die goede dingen, dan willen we ook iets goeds doen.
  • Optimistische vooruitzichten verminderen het risico op lichamelijke en emotionele gezondheidsproblemen.

 

Behandelwijze positieve psychologie bij DOPPA zorg

De positieve psychologie richt zich niet alleen op het behandelen van psychische problemen maar juist ook op het bevorderen van positieve geestelijke gezondheid en welbevinden. Hierdoor hebben mensen meer mogelijkheden om het hoofd te bieden aan moeilijke situaties die ze ongetwijfeld in hun leven zullen tegen komen. Ook de psychologen en orthopedagogen van DOPPA zorg zijn thuis in het toepassen van de belangrijkste principes van de positieve psychologie. De achterliggende gedachtes sluiten goed aan bij de visie van DOPPA zorg, want ook wij willen mensen meer positiviteit brengen.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: