Psycholoog Goor

Ik voel me down en somber

We voelen ons allemaal weleens somber of neerslachtig, maar betekent dat ook dat je depressief bent?

Depressiviteit kan te maken hebben met genetische aanleg – bv. mijn moeder heeft er ook last van. Depressieve gevoelens kunnen ontstaan nadat je een vervelende gebeurtenis of een moeilijke periode achter de rug hebt – bv. plotseling verlies van iets of iemand wat je dierbaar is of een opeenstapeling van tegenslag. Ook kan een vorm van depressie met enige tussenpozen terug keren – bv. in de winterperiode wanneer de dagen steeds korter worden.

Depressieve of sombere gevoelens gaan vaak samen met andere klachten zoals lusteloosheid, minder interesse in sociale contacten of activiteiten, besluiteloosheid, slecht slapen, piekeren en prikkelbaar zijn. En door alles te samen kom je in een soort negatieve spiraal (vicieuze cirkel) terecht, waar je zelf soms moeilijk uit kan komen of waar je geen uitweg in kan ontdekken.

Het is heel normaal om je somber of verdrietig te voelen als je iets vervelends hebt meegemaakt zoals het verlies van je baan en daar mag je jezelf ook even de tijd voor gunnen. Maar op het moment dat je merkt dat het niet beter wordt en je gaat alleen maar meer piekeren en je raakt een beetje geïsoleerd, dan is het een goed idee om je situatie eens met een professionele hulpverlener te bespreken.

Onze psychologen kunnen je helpen om meer inzicht en overzicht over jouw leven te krijgen en zij kunnen je concrete handvatten bieden, zodat jij stap voor stap weer meer grip of jezelf krijgt en meer de regie kan pakken over je eigen leven.

Het is belangrijk om dat wat je hebt meegemaakt en wat je voelt en denkt te relativeren en in de juiste verhoudingen tot elkaar te plaatsen. Zowel aandacht voor je fysieke gezondheid als je emotionele gevoel van welbevinden komen aan de orde tijdens de gesprekken met de psycholoog.

Blijf niet te lang rondlopen met de negatieve gevoelens, maar zet een eerste stap door je verhaal te doen. We helpen je graag.

Bel mij terug

×