Relatietherapie Almelo

Hechtingsproblematiek
identiteitsproblematiek
zelfbeeldproblematiek

Aanmeldprocedure

Het proces van interactie tussen een kind en opvoeder(s) noemen we hechting. Hechting heeft invloed op het ontwikkelingsverloop van je kind maar ook op de identiteitsontwikkeling als volwassene. Kinderen die zich veilig hechten ontwikkelen een positief gevoel over de wereld om hun heen. Het kind heeft veerkracht en vertrouwen in zichzelf en in de ander. Veilige hechting ontstaat als opvoeders in het leven van het kind aanwezig, emotioneel beschikbaar en inlevend zijn. Bij identiteitsproblematiek is er sprake van afwezigheid van een identiteit, een vaag zelfbeeld en problemen  met relaties.

Een gezonde hechting tussen een kind en ouders is essentieel voor de ontwikkeling van het kind op sociaal, emotioneel en cognitief gebied. Kinderen die hechtingsproblemen ervaren, hebben vaak moeite om relaties met anderen aan te gaan en te onderhouden en kunnen problemen hebben met hun eigen emoties en gedrag. Mits er een adequate behandeling is ontwikkelen deze problemen zich tot in de volwassenheid.

Waar herken je hechtingsproblematiek aan?

Wanneer veilige hechting niet volledig op gang komt in de eerste jaren kunnen er problemen ontstaan met hechting. Kinderen voelen zich dan niet veilig bij zichzelf en bij anderen. De wereld voelt als een onveilige beangstigende plek. Je kind heeft moeite met het vertrouwen van anderen, relaties aangaan met anderen, het omgaan met emoties en positief denken over zichzelf.

Praktijksituatie

Het gedrag van Lotte is grenzeloos en past niet bij haar leeftijd. Het ene moment is ze heel boos of verdrietig. Het andere moment is ze heel blij en enthousiast. Dat komt bij alle kinderen wel eens voor. Als dat regelmatig voorkomt kan er sprake zijn van hechtingsproblemen. Wilma wacht met een koekje en thee op Lotte, haar dochter van 7 jaar. Lotte komt binnen en verheugt zich op thee met sinaasappel smaak. Als ze wil gaan zitten ruikt ze een andere smaak. Lotte is woest op haar moeder: “Dit is geen sinaasappel thee!!!!” Ze gooit de thee om en rent de trap op naar boven: “Je bent een rot moeder en ik wil je nooit meer zien!”. Even later komt Lotte weer beneden met een grote glimlach op haar gezicht: “Mam, zullen we een cake bakken?”.

Wat kan je doen aan hechtingsproblematiek?

Behandeling bij hechtingsproblemen richt zich op het herstellen van de relatie tussen ouders en kind. De relatie met je kind is altijd te herstellen. NIKA en Theraplay zijn behandelingen die hierbij kunnen helpen. Theraplay is een speelse behandelmethode die interactief, fysiek en leuk is. NIKA is een kortdurende gedragstherapeutische interventie waarbij er met behulp van een interview, vragenlijst en beeldopnames gekeken wordt naar het patroon dat er is tussen opvoeder(s) en kind.

Door de hechting te verbeteren, kan het kind zich veiliger voelen en beter in staat zijn om relaties aan te gaan en te onderhouden, wat een positieve invloed kan hebben op hun algehele ontwikkeling.

Waar herken je identiteitsproblematiek aan?

Identiteitsproblematiek of identiteitsproblemen kunnen zich onder andere uiten op het gebied van zelfbeeld en eigenwaarde, intimiteit, gebrek aan concentratie, problemen met loskomen van ouders, problemen met het aangaan van relaties en piekergedrag. Identiteitsproblematiek kan een uitdagende en verwarrende ervaring zijn. Het kan invloed hebben op verschillende aspecten van ons leven, waaronder onze relaties, carrière en zelfbeeld.

Identiteitsproblematiek is het gevoel van onzekerheid, verwarring of ontevredenheid over je eigen identiteit. Het kan je overkomen als een gebrek aan eigenwaarde, gevoelens van vervreemding, een zoektocht naar wie je werkelijk bent, of zelfs een identiteitscrisis. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, traumatische ervaringen, sociale druk en meer.

Identiteitsproblematiek of identiteitsproblemen behandelen

In onze praktijk zien we regelmatig mensen met identiteitsproblemen en staan we graag klaar voor hun om te helpen het zelfbeeld helder te krijgen en ervoor te zorgen dat iemand goed in z’n vel komt. Het kan gaan om studiekeuze, besluitvaardigheid, sociale vaardigheden en coping vaardigheden dat maakt dat iemand meer tevreden raakt over zichzelf.

Tips om identiteitsproblematiek aan te pakken:

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om diep na te denken over wie je bent, wat je waarden en overtuigingen zijn en wat je passies en doelen zijn. Zelfreflectie kan helpen om inzicht te krijgen in je eigen identiteit en om te begrijpen welke aspecten mogelijk problematisch zijn.
  2. Professionele begeleiding: Een gekwalificeerde therapeut kan een waardevolle steun zijn bij het omgaan met identiteitsproblematiek. Een therapeut kan je helpen bij het verkennen van je gedachten en emoties, en je begeleiden bij het ontwikkelen van een positieve identiteit.
  3. Verbind met anderen: Zoek steun bij vrienden, familieleden of gemeenschappen die vergelijkbare ervaringen hebben doorgemaakt. Het delen van jouw verhaal en luisteren naar anderen kan geruststellend zijn en een gevoel van verbondenheid creëren.
  4. Zelfzorg: Besteed aandacht aan je eigen welzijn en zelfzorg. Dit kan met mindfulness, het doen van ontspanningsoefeningen, het bijhouden van een dagboek of je bezig houden met activiteiten waar je van geniet.

Bel mij terug

×