Psycholoog Goor

Hulp bij Rouw en verliesverwerking

Aanmelden

Het verlies van een dierbare, of iets verliezen dat belangrijk voor je is, heeft grote impact op je leven. Het gaat gepaard met pijn, verdriet, en misschien wel boosheid of ongeloof. Dit alles is heel normaal, maar hoe ga je om met zoveel emoties tegelijkertijd? Hoe verwerk je iets enorm aangrijpend? Hoe moet je rouwen?

Rouw en verliesverwerking, hoe doe je dat?

Hoewel iedereen in zijn of haar leven ooit geconfronteerd wordt met verlies en rouw, is het omgaan met verlies niet iets wat je geleerd hebt op school. Verlies overkomt je en de gevoelens die daarmee gepaard gaan ook. Omdat verlies iets is wat vaak plotseling gebeurt, worden we in korte tijd blootgesteld aan een overvloed van verschillende emoties. Dit is moeilijk te hanteren. Zeker als je je realiseert dat het leven gewoon doorgaat, en jij eigenlijk ook door moet. Het verwerken van het verlies en de emoties die daarbij horen, heet rouwen.

Het rouwproces, hoe werkt het en tot welke klachten kan het leiden?

Een rouwproces is iets heel persoonlijks, en ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Hierin is niks goed of fout. Het is belangrijk dat je voor dit proces net zoveel tijd neemt als je nodig hebt. Tijdens het rouwen beleven we allerlei emoties. Niet alleen pijn en verdriet, maar vaak ook boosheid, angst en misschien wel meer. Dit hoort erbij. Wanneer je deze emoties probeert weg te duwen heb je kans dat het rouwproces langer duurt of stagneert, wat kan leiden tot andere klachten, zoals bijvoorbeeld een depressie. Zoek daarom hulp als je merkt dat je het rouwen moeilijk vindt of geneigd bent je emoties weg te stoppen.

Hulp bij het verwerkingsproces in Twente

DOPPA zorg kan je begeleiden in het rouw- en verliesverwerkingsproces. Onze psychologen kunnen bekijken of je rouwproces op de ‘normale’ manier verloopt en je helpen het weer op gang te brengen wanneer het stagneert. Bij gestagneerde rouw kan een behandelvorm als EMDR bijdragen om bepaalde blokkades op te heffen. Samen met jou zal er verder gekeken worden naar wat jij nodig hebt om het verlies een plekje te geven. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen!

Bel mij terug

×