Praktijkinformatie

Stemming en depressie
behandeling en uitleg

Aanmeldprocedure

Ervaringen in ons dagelijkse leven maken dat we verschillende emoties voelen. Deze emoties brengen ons voor een zekere duur in een bepaalde stemming. Stemming is een ander woord voor gemoedstoestand. Wanneer deze gemoedstoestand verstoord is spreken we van een verstoorde stemming. Deze verstoorde stemming kan zich ontwikkelen tot een stemmingsstoornis zoals een depressie.

Waar herken je stemming en depressie aan?

Wanneer je langer dan twee weken last hebt van een sombere stemming en/of verlies van interesse en plezier kan het zijn dat je last hebt van depressieve klachten. Depressie herken je aan een sombere stemming het grootste deel van de dag, je verdrietig, waardeloos of hopeloos voelen, afgenomen of toegenomen eetlust, slaapproblemen, je traag, vermoeid of rusteloos voelen, moeite hebben met concentreren en gedachten aan de dood. Hierdoor geniet je niet meer van leven en lukt het je niet goed om te functioneren.

Praktijksituatie

Richard trekt zich steeds meer terug en hij merkt ook dat er thuis steeds meer ruzies zijn. Hij hoort zichzelf schreeuwen, omdat iedereen hem irriteert.  Maar diep van binnen voelt hij zich ongelukkig. Kon iemand hem maar weer vrolijk maken denkt hij vaak.

Kun bij stemming en depressie denken aan behandeling?

Bij een depressie is behandeling op basis van cognitieve gedragstherapie of psychotherapie bewezen effectief. Deze behandelingen worden individueel of in groepsverband aangeboden. In overleg met je behandelaar wordt een behandeling gekozen die het best aansluit bij jouw klachten.

depressie behandeling

Hulp bij depressie met depressiviteit behandeling bij DOPPA zorg

Voor hulp bij depressie kun je contact opnemen met DOPPA zorg of je kunt je aanmelden.

Neem contact op
voor advies of een afspraak

Bel mij terug

×