EMDR therapie en behandeling

EMDR therapie en behandeling

Wanneer je iets heel heftigs meemaakt dat gepaard gaat met zeer heftige emoties, zoals doodsangst, dan hebben je hersenen soms moeite om de gebeurtenis te verwerken. Je merkt dan dat de herinnering aan de gebeurtenis steeds maar blijft terugkomen en je telkens weer dezelfde gevoelens ervaart als op het moment dat je in de gebeurtenis zat. Soms zijn er dromen, flashbacks of bekruipt je ineens een sterk gevoel van angst. Dat wordt post traumatische stress genoemd.

EMDR is een behandelvorm die zeer geschikt is voor de verwerking van een traumatische ervaring. Het is een kortdurende therapie die de angst of de emotionele lading van een trauma in een paar sessies kan verminderen. EMDR kan ook gebruikt worden bij specifieke angsten en fobieën.

 

Wat is EMDR therapie?

EMDR is de afkorting van ‘ Eye Movement Desensitization and Reprocessing ’. Tijdens de therapie worden je beide hersenhelften gestimuleerd door middel van oogbewegingen van links naar rechts of een koptelefoon met waarin je om en om in elk oor klikjes hoort. Dit zorgt ervoor dat je hersenen het trauma of de angst beter kunnen verwerken. Wanneer je de angst of gevoelens die bij het trauma horen in jezelf oproept en tegelijkertijd je hersenen worden gestimuleerd, zullen deze gevoelens steeds meer afzwakken en naar de achtergrond verdwijnen.

 

Wanneer EMDR?

EMDR behandeling is geschikt voor iedereen. Het werkt goed voor het behandelen van een enkelvoudig trauma, zoals bijvoorbeeld een ongeluk of een overval. Maar het kan ook ingezet worden om een serie aan traumatische gebeurtenissen te verwerken, zoals huiselijk geweld, misbruik of pesten. Wanneer je last hebt van een fobie, bijvoorbeeld spinnenangst of hondenangst, kan EMDR ook toegepast worden. Het werkt dan het best wanneer er aan de angst een ervaring aan vooraf is gegaan die zeer angstig of traumatisch is geweest. In sommige gevallen wordt EMDR gebruikt om gestagneerde rouw weer op gang te brengen en hiermee blokkades op te heffen.

De psychologen van DOPPA zorg hebben de nodige ervaring met EMDR. Zij kunnen goed inschatten wanneer het nuttig is deze behandelvorm te gebruiken en kunnen je helpen van je angsten af te komen of je trauma te verwerken.

 

EMDR behandeling volgen?

Wil je weten of deze behandelmethode iets is voor jouw situatie, dan zou je een adviesgesprek bij ons kunnen inplannen. Wij geven je dan uitleg over EMDR en zullen met jou afstemmen of deze manier van behandelen jou van je klachten af kan helpen. Dat zal namelijk niet altijd het geval zijn, want EMDR is geen wondermiddel voor alle problemen. Als er andere methodes zijn die beter aansluiten bij jouw situatie en hulp vraag, dan zullen wij daar duidelijke uitleg over geven.

Meer informatie over de mogelijkheden van EMDR? Neem contact met ons op!

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: