Persoonlijke ontwikkeling

Vandaag was heel leuk mama!

Jouw doel, mijn doel, ons doel!

Behandeling bestaat uit het behalen van doelen. Vaak komen ouders met een hulpvraag en einddoel en zit het kind er naast te luisteren. Wat we soms vergeten, is dat het kind zichzelf heel goed kent en vaak veel beter weet wat wel en niet lukt dan wij volwassenen denken. Een betere ervaringsdeskundige bestaat er immers niet, dus daar moeten we gebruik van maken! Maar ja, het verwoorden van vragen en doelen kan voor een kind heel lastig zijn. Voor kinderen en jongeren bestaan hier veel verschillende, laagdrempelige methodes voor zoals Kids’ Skills (en de jongerenvariant Mission Possible).

Kids’ Skills

Kids’ Skills is een positieve methode dat zich richt op het aanleren van vaardigheden. Vaak bezitten de kinderen deze vaardigheden al, maar moeten ze er meer vertrouwen in krijgen dat ze het in zich hebben en kunnen inzetten wanneer dat nodig is. Dit wordt gedaan door het doorlopen van 15 stappen, waarbij een positieve insteek voorop staan: wat kan het kind al en welke vaardigheid wil hij of zij leren? Het is een volgende methode, wat betekent dat het kind veelal zelf beslist wat en hoe hij een vaardigheid wil leren. Hierbij wordt hij ondersteunt door de behandelaar: samen kijken zij of de vaardigheid haalbaar is of dat er eerst een andere vaardigheid geleerd moet worden om de volgende vaardigheid te leren. Middels een creatieve inslag gaat het kind werken aan zijn vaardigheid: hij of zij gaat op onderzoek uit wie hem of haar kan helpen, er wordt een totemfiguur gemaakt en natuurlijk krijgt de vaardigheid een coole naam. Daarna wordt samen met de behandelaar geoefend aan de nieuwe vaardigheid en mag het kind dit thuis gaan oefenen. Er wordt samen net zo lang geoefend tot het helemaal gelukt is. Als bewijs krijgt het kind een diploma!

Feestjes

Het behalen van een diploma moet natuurlijk gevierd worden! Er wordt daarom een feestje gevierd: ook dit mag het kind zelf bedenken en organiseren. En iedereen is welkom! Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Tijdens (of na) het feestje gaat het kind de vaardigheid aan iemand anders leren. Immers, je kunt iets pas echt heel goed als je een ander er mee kunt helpen (Stiekem leert het kind dan meteen een tweede vaardigheid). Natuurlijk blijven we ons leven lang leren, dus op naar Vaardigheid 2!

Samenvattend

Kid’s Skills is een positieve methode waarbij kinderen zelfgekozen vaardigheden gaan aanleren of versterken middels een laagdrempelig 15-stappenplan. Door uit te gaan van wat het kind al kan, ervaart hij of zij succes en groeit het zelfvertrouwen. Wat maakt deze methode nou precies zo leuk? Voor u als ouder de trots dat uw kind groeit! U kind merkt dit ook, maar waarschijnlijk is zijn of haar antwoord toch het feestje… 😉

Bel mij terug

×