Aanpassingsstoornis

Aanpassingsstoornis

Een aanpassingsstoornis is een onaangepaste reactie op emotionele en psychische stress die ontstaat bij belangrijke levensgebeurtenissen zoals een verhuizing, scheiding, baanverlies, overlijden etc. Allerlei lichamelijke en psychische klachten kunnen het gevolg zijn als iemand onvoldoende vaardigheden heeft om adequaat om te gaan met de gebeurtenissen en veranderingen. Binnen drie maanden kun je de symptomen als reactie krijgen vanuit een stressfactor.

De meeste reacties zijn normaal, maar op het moment dat het functioneren in het dagelijks leven wordt bedreigd kan je spreken van een aanpassingsstoornis en vooral als stress klachten aanhouden tot langer dan zes maanden.

De symptomen van een aanpassingsstoornis

Het kan voorkomen dat je na een gebeurtenis of een gevraagde aanpassing waaruit stress wordt veroorzaakt, dat je te maken krijgt met aanpassingsstoornis. De symptomen of factoren van deze stoornis zijn:

  • Verdrietig en somberheid
  • Vermoeidheid
  • Depressieve stemming
  • Eetproblemen
  • Slaapproblemen
  • Problemen met angst gevoelens

Een goede oplossing is het toepassen van cognitieve gedragstherapie dat tot 80% succesvol is.

 

Ben je op zoek naar hulp?

Zorgverzekeraars zien een aanpassingsstoornis niet als een aandoening die onder verzekerde zorg valt. Toch kunnen de psychologen en orthopedagogen van DOPPA zorg mensen helpen die last hebben van een aanpassingsstoornis en staan zij graag voor je klaar. Maak een afspraak met een psycholoog uit één van onze vestigingen in de buurt.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: