cognitieve gedragstherapie Enschede

Depressie bij kinderen behandelen

Ben ik verzekerd?

Ook kinderen kunnen te maken krijgen met een depressie. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Een kind kan bijvoorbeeld blootgesteld zijn aan nare ervaringen die zorgen voor negatieve gedachten over zichzelf of zijn of haar omgeving. Ook kan het zijn dat je kind zich niet lekker voelt in zijn of haar omgeving, omdat het bijvoorbeeld niet meekomt op school of geen aansluiting vindt bij leeftijdsgenootjes. Aanleg speelt daarnaast ook een rol bij het ontwikkelen van depressieve gevoelens.

Depressie bij kinderen is een serieuze aandoening die hun emotioneel welzijn en dagelijks functioneren kan beïnvloeden. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met volwassenen, kunnen kinderen ook last hebben van depressie. Het kan zich manifesteren op verschillende manieren en kan invloed hebben op de stemming, het gedrag, de schoolprestaties en de sociale interacties van het kind.

Symptomen van depressie bij kinderen

Kinderen met een depressie kun je niet altijd even goed opmerken. Dat komt omdat het voor kinderen nog erg lastig is om gevoelens te herkennen of over hun gevoelens te praten. Ieder kind is daarnaast anders en gaat anders met negatieve gedachten of gevoelens om.

Waar depressie zich bij volwassenen vooral uit in somberheid of futloosheid is het bij kinderen vaak omgekeerd; ze kunnen erg druk of prikkelbaar zijn. Daarnaast kan het zich bij jongens anders uiten dan bij meisjes. Jongens worden eerder onhandelbaar, terwijl meisjes zich terugtrekken. Algemene kenmerken van een depressie zijn; negatieve gedachten, schuldgevoelens en zich weinig waardevol en ongeliefd voelen.

Andere symptomen zijn:

  • Slaapproblemen
  • Nachtmerries
  • Verlies van eetlust
  • Onverklaarbare lichamelijke pijn
  • Slechtere schoolprestaties
  • Gedragsveranderingen

Behandeling van depressie

De orthopedagogen bij DOPPA zorg kunnen uw kind helpen wanneer er depressieve klachten worden geconstateerd. Ze zijn geschoold in de behandeling van depressiviteit. In veel gevallen zal er gebruik worden gemaakt van cognitieve gedragstherapie, waarin niet helpende gedachten en gedragingen met het kind onder de loep worden gehouden en bijgesteld worden.

Neem contact op voor een afspraak

Zie jij depressieve symptomen bij je kind? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Wij kijken graag mee en geven advies, ondersteuning en behandeling wanneer jouw kind dat nodig heeft.

Bel mij terug

×