Vacature klinisch psycholoog-psychotherapeut

Cognitieve gedragstherapie - effectieve psychotherapie

Veelgestelde vragen

Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve psychotherapie. Het doel van de therapie is het verminderen van klachten of klachten beter hanteerbaar maken. Cognitieve gedragstherapie is ontstaan uit twee verschillende therapieën: cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het denken en voelen. Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het doen. Cognitieve gedragstherapie gaat over de invloed van je gedachten, gevoelens en gedrag.

CGT richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die kunnen zorgen voor psychische problemen. Door het identificeren en veranderen van deze patronen, kan CGT helpen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Over het algemeen is CGT geschikt voor mensen die openstaan voor verandering en bereid zijn om actief deel te nemen aan hun eigen herstelproces. Het is belangrijk om te onthouden dat CGT niet voor iedereen de beste behandelingsmethode is en dat de keuze van de behandeling afhangt van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van de psychische problemen, de individuele behoeften en voorkeuren, en de beschikbaarheid van behandelingsbronnen

Hoe gaat cognitieve gedragstherapie in zijn werk?

De therapie richt zich op het veranderen van gedachten zodat gevoelens en gedrag kunnen mee veranderen. Cognitieve gedragstherapie bestaat uit gedachten onderzoeken en veranderen, gedrag onderzoeken, experimenteren met nieuw gedrag en bloot stellen aan gevreesde situaties zodat hier nieuwe gedachten over kunnen ontstaan.

Je registreert je gedachten, vult gedachtedagboeken in en oefent met nieuwe gedachten en nieuw gedrag zowel thuis als tijdens de therapie.

Tijdens een CGT-sessie ga je samenwerken met een therapeut die gespecialiseerd is in deze benadering. De therapeut zal jou helpen om diep inzicht te krijgen in de manier waarop jouw gedachten jouw gevoelens en gedrag beïnvloeden. Je zult verrast staan van de kracht die jouw gedachten hebben om jouw emotionele welzijn te beïnvloeden.

Wanneer wordt cognitieve gedragstherapie toegepast?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelzijdige en effectieve behandelmethode die kan worden toegepast bij een breed scala aan psychische klachten. Of je nu worstelt met angst, depressie, verslaving, eetstoornissen, trauma, of andere uitdagingen, CGT biedt een krachtig hulpmiddel om positieve veranderingen in jouw leven te realiseren.

Als je last hebt van overweldigende angstgevoelens die je belemmeren om ten volle van het leven te genieten, kan CGT jou helpen om de bron van die angst aan te pakken en stap voor stap jouw angsten te overwinnen. Je zult leren hoe je negatieve denkpatronen kunt herkennen en transformeren, en je zult effectieve strategieën ontwikkelen om jouw angst te beheersen. Sommige behandelingen richten zich meer op gedachten en gedrag, waar andere zich meer richten op verbeelding en ervaren.

Bel mij terug

×