Open sollicitatie sturen naar DOPPA zorg

Aanpassingsstoornis

Aanmeldprocedure

Iedereen maakt wel eens nare gebeurtenissen mee die kunnen leiden tot emotionele problemen en gedragsproblemen, maar in geval van aanpassingsproblematiek (aanpassingsstoornis) staan deze reacties niet goed in verhouding tot de ernst van de gebeurtenis. Soms lukt het gewoon niet om er zelfstandig overheen te komen en blijft iemand hangen in bijvoorbeeld gevoelens van angst of somberheid.

Waar herken je aanpassingsproblematiek aan?

Aanpassingsproblematiek kan leiden tot slechter functioneren, bijvoorbeeld in het werk of in het sociale leven. Concentratieproblemen, een kort(er) lontje, lusteloosheid, besluiteloosheid of slaapproblemen kunnen signalen zijn van aanpassingsproblematiek.

Praktijksituatie aanpassingsstoornis

Annelies is een volwassen vrouw die onlangs in conflict is geraakt met haar ouders over geld. Haar leven lang heeft ze nooit ruzie gehad met haar ouders en het houdt haar heel erg bezig. Zo erg zelfs dat ze er niet van kan slapen en steeds meer uitgeput raakt. Ze is steeds meer prikkelbaar geworden en het lukt haar steeds minder goed om nog goed te functioneren in haar werk. Dat heeft ze inmiddels ook al te horen gekregen van haar leidinggevende.

Wat kan je doen aan een aanpassingsstoornis?

Als er sprake is van een aanpassingsstoornis is het vooral van belang dat iemand voldoende gemotiveerd is om hulp te zoeken en open te staan voor adviezen. Je zult zelf aan de slag moeten om nieuwe vaardigheden aan te leren op het gebied van omgaan met tegenslag en frustratie en emotieregulatie. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan er gekozen worden uit verschillende vormen van therapie, training en begeleiding.

Bel mij terug

×