Psycholoog Goor

Opleven dankzij burn-out
behandeling / therapie

Aanmelden

Als je helemaal vastloopt op je werk of in het leven, spreken we van een burn-out. Daarachter schuilen altijd psychische problemen. Ze vormen de manier van je hoofd en lijf om om te gaan met de grote stress die je voelt. Daarom spreken we ook vaak over werkstress en overspannenheid. Gelukkig is er wat aan te doen met een burn-out behandeling. DOPPA zorg helpt je met passende zorg dan ook graag weer van je klachten af.

Wat is een burn-out?

Burn-out is het Engelse woord voor ‘opgebrand’. Net zoals een luciferstokje opgebrand raakt, kan je lichaam ook opbranden. Als je de lucifer aansteekt en hij gaat uit, ontstaat er een krom, zwart en dun stukje aan het einde van het oorspronkelijke luciferstokje. Zo werkt het met ons als mensen ook. We gaan soms gebukt, letterlijk of figuurlijk, onder invloed van iets wat buiten ons lijkt te staan. Maar van binnen verteert het ons.

Haal je het lelijke, zwart verbrande stukje van de lucifer af, dan krijg je weer een mooi houten stokje. Zo werkt het bij mensen ook; als je los weet te komen van het opgebrande deel van jezelf, komt de mooie mens weer tevoorschijn die je bent.

Stress/burn-out klachten en symptomen: zo herken je ze

Een burn-out begint meestal eerst met spanningsklachten. Je reageert bijvoorbeeld wat kortaf en raakt snel geïrriteerd. Op dit moment kun je nog wel werken. Loop je hier langere tijd mee door? Dan bestaat het risico dat je overspannen raakt. Het lukt je dan niet meer om je aan te passen aan de werkstress; daarom heet een burn-out officieel ook een aanpassingsstoornis. Je krijgt dan allerlei klachten. Zoals onrust, hoofdpijn, moeite met concentreren, prikkelbaar en uitgeput gevoel.

 

In de praktijk

Frans voelt zich opgejaagd. Hij heeft altijd hard gewerkt, maar deed dat wel met veel plezier. Daar kan je toch geen stress van krijgen, denkt hij? Toch heeft hij de laatste tijd minder plezier in zijn werk en zijn grote hobby, tuinieren, laat hij ook al een tijd versloffen. Al met al gaat het niet zo goed met Frans, maar hij weet niet wat hij kan doen om dit te veranderen.

Hoe helpen we jou met burn-out behandeling en therapie?

Meestal is het wel duidelijk of iemand hulp nodig heeft. Waar nodig doen we bij jou eerst nog een burn-out test. De behandeling zélf verschilt, afhankelijk van jou als mens en van de oorzaak/oorzaken. Een behandeling bij DOPPA zorg werkt in ieder geval meestal aan 4 dingen:

  • dat je minder overbelast raakt
  • dat je jouw persoonlijke doelen onderzoekt
  • dat je leert omgaan met stress
  • dat je terugval voorkomt

burn out therapie en behandeling

Schakel je onze hulp in voor een burn-out behandeling? Dan proberen we samen snel je stress en zorgen lichter te maken. Neem daarom nu contact met ons op.

Bel mij terug

×