Psycholoog Nijverdal

Omgaan met pijn (psychosomatiek): Somatische therapie

Zo meld je je aan

Pijn voelen zonder dat de dokters iets kunnen vinden. Vervelend en frustrerend natuurlijk, want jij voelt wat je voelt, maar ā€˜zeā€™ weten niet hoe dat komt. Ben je dan gek, vraag je je misschien wel vertwijfeld af? Nee, natuurlijk niet. Bij DOPPA zorg weten we alles over deze problemen (somatiek) en begrijpen we je gevoel. We helpen je daarom graag met somatische therapie ā€“ somatisch betekent ā€˜lichamelijkā€™ ā€“ om je weer prettiger te voelen.

Somatiek: betekenis uitgelegd

Somatiek is het medische gebied dat gaat over gezondheidsklachten in het lichaam met een oorzaak in de geest. Voor deze klachten is geen medische oorzaak te vinden. Als je valt en je breekt een arm, is het duidelijk waar het van komt. Maar heb je pijn aan je arm die niet stopt? En de reden van de pijn is niet te vinden? Dan kan het zijn dat het dus psychisch is.

Met somatische therapie kunnen we verschillende technieken gebruiken. Deze therapieƫn kunnen helpen om de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot vermindering van lichamelijke klachten.

Psychosomatische klachten, zo herken je de symptomen

  • blijvende of terugkerende hoofdpijn
  • buikpijn
  • chronische pijn
  • moe, somber of bang gevoel

Door de pijn die je voelt, lukt het je ook niet goed om nog te functioneren. Vanwege al die verschillende klachten vraag je je af wat er met je aan de hand is.

Als je last hebt van psychosomatische klachten, is het belangrijk om een behandeling te zoeken die zowel lichamelijke als psychische klachten aanpakt. Met psychosomatiek kun je werken aan het verminderen van klachten en het verbeteren van jouw algehele welzijn.

Wat wij in de praktijk merken als somatisch therapeut

Merel was altijd fit en gezond. Maar sinds haar nieuwe baan heeft ze steeds meer last van hoofdpijn en een duizelig gevoel. Zou het iets te maken kunnen hebben met die lastige collega waar ze regelmatig mee botst, vraagt ze zich af?

Wij helpen jou als therapeut met somatische therapie

Met psychosomatische (oefen)therapie helpen we je graag. Deze behandeling leert je om pijn te begrijpen, net als de invloed van je gedachten en gedrag op hoe jij je voelt. Tijdens de behandeling ga je naar je leven kijken; vooral naar de gebieden in je leven waar je lijdt en druk voelt. Hierbij leer je dan om op die gebieden wat te veranderen, zodat je meer kwaliteit van leven ervaart. Een vorm van behandeling binnen deze therapie is cognitieve gedragstherapie.

Wil jij verlichting van je aanhoudende pijn via deze soort psychosomatischeĀ therapie? Neem contact met ons op.

 

Bel mij terug

×