Uitleg over
Zelfbeeldproblematiek

Aanmeldprocedure

Er is sprake van zelfbeeldproblematiek of problemen met je zelfbeeld als je merkt dat je een groot deel van de dag negatief over jezelf denkt. Ook als mensen om je heen tegen je zeggen dat je veel goede eigenschappen hebt, denk je daar zelf anders over

Waar herken je zelfbeeldproblematiek aan?

Als je een negatief zelfbeeld hebt voel je je minderwaardig ten opzichte van anderen. Vaak heb je ook de neiging om jezelf te vergelijken met anderen. Je vindt het heel moeilijk om iets positiefs over jezelf te zeggen en deze manier van denken leidt vaak tot allerlei psychische problemen zoals angst, depressie en stress of zelfs tot verslavingsproblemen, eetstoornissen of persoonlijkheidsproblematiek. Een negatief zelfbeeld vergroot het risico op de ontwikkeling en instandhouding van dit soort psychische klachten en stoornissen. Een negatief zelfbeeld vergroot ook de kans op terugval.

Praktijksituatie

Pieternel is een jonge vrouw van 23 die heel goed weet hoe ze zichzelf moet afkraken. Niets wat ze doet vindt ze goed genoeg en heeft regelmatig gedachtes zoals ‘ik ben een nietsnut’, ‘niemand houdt van mij’ en ‘het zal toch wel niet lukken’. Deze gedachtes maken haar verdrietig en somber en ook al vertelt haar vriend haar steeds dat ze de liefste is, ze gelooft het niet. 

Wat kan je doen aan zelfbeeldproblematiek?

Het is van belang om het zelfbeeld te versterken en dit kan dan ook een goede aanvulling zijn op de behandeling van psychische klachten. Speciaal voor het versterken van het zelfbeeld is er een behandelprotocol COMET, dat zowel individueel als in groepsverband kan worden ingezet.

Wil je meer weten
of wil je een afspraak?

Heb je een vraag?

Vind je antwoord bij de veelgestelde vragen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Bel mij terug

×