Specifieke fobie

Specifieke fobie

Fiona is als kind gebeten door een hond en is sindsdien steeds banger geworden voor honden. Waar ze eerst nog met een boog om een hond heen liep, komt ze nu ook niet meer in een park of bos. Als Fiona een hond ziet, draait ze zich om en kiest ze een andere richting. Ze krijgt steeds meer last van deze angst in haar dagelijkse leven. Ze maakt veel omwegen en kan niet meedoen met activiteiten van de kinderen, vrienden en familie. Picknicken in het park, wandelen in het bos en barbecueën aan een beek lukken allemaal niet. Hierdoor voelt Fiona zich eenzaam en verdrietig.

 

Fiona maakt zich zorgen over honden. Ze kunnen te dichtbij komen of haar bijten. Hierdoor is Fiona steeds meer situaties gaan vermijden waardoor ze niet meer onbezorgd kan mee doen. Angst voor specifieke voorwerpen, situaties of dieren noemen we een specifieke fobie. Fiona heeft last van een specifieke angst voor honden. Bij DOPPA zorg helpen we Fiona om haar angst voor honden te verminderen en weer mee te doen met activiteiten.

 

Angstgevoelens door een specifieke fobie

Wanneer angstgevoelens buiten proportie en langere tijd aanwezig zijn voor een voorwerp, situatie of dier spreken we van een specifieke fobie. De angst is zo groot geworden dat iemand situaties is gaan vermijden waardoor het invloed heeft op het dagelijkse leven. Door het vermijden blijft de angst bestaan en kan iemand niet ervaren dat de spanning minder kan worden. Als de spanning een 10 is en iemand op dat moment uit de situatie gaat, blijft de spanning een 10. Terwijl in de situatie blijven en de confrontatie aangaan de enige manier is om te ervaren dat de spanning van een 10 kan zakken naar een 7 of 0.

 

Behandeling of therapie bij een specifieke fobie

Mensen een specifieke fobie vluchten uit de situatie of vermijden situaties die spanning geven. Op korte termijn lucht het op om weg te gaan of een omweg te maken. Op lange termijn kunnen mensen hierdoor niet ervaren dat zij de angst wel aankunnen. Bij DOPPA zorg helpen we om deze vicieuze cirkel te doorbreken door te oefenen met het voelen van spanning in spannende situaties. Vaak kan na 1 sessie de angst al afnemen en lukt het weer om dagelijkse activiteiten te doen.

 

Klik op onderstaande button als je vragen hebt over angsten of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: