kindertherapie

Therapie en behandeling
Angst of angststoornis

Aanmeldprocedure

Angst is een emotie die het lichaam klaar maakt om te vluchten, vechten of bevriezen. Dat is heel nuttig in bedreigende en gevaarlijke situaties zoals een brand, ongeluk of aanval. Als je last hebt van angstklachten maakt jouw lichaam zich ook klaar wanneer dat niet nodig is. Er zijn verschillende angstklachten waar je last van kunt hebben zoals een specifieke fobie, gegeneraliseerde angst, sociale angst, agorafobie of selectief mutisme. Je vraagt je af waarom je iets niet durft of waarom je je zoveel zorgen maakt.

Paniek is een reactie van het lichaam op een situatie die angst oproept. Als je last hebt van paniekklachten maakt jouw lichaam zich ook klaar om te vluchten wanneer dat niet nodig is. Je vraagt je af wat er mis is met je lichaam en je wilt zo snel mogelijk weg.

Waar herken je angst en paniek aan?

Bij een gegeneraliseerde angststoornis of een paniekstoornis heb je last van lichamelijke sensaties in situaties waar ze niet nodig zijn. Bij het zien van een spin of hond, iets moeten zeggen tegen een vreemde, in een winkel of op een plein of bij de gedachte aan de toekomst wordt je overvallen door zweten, snel ademen of trillen.

Je maakt je zorgen over hoe het verder moet en gaat situaties uit de weg die angst oproepen. Het kan zelfs zo zijn dat je denkt dat je een hartaanval krijgt, flauw valt of raar wordt. Je voelt geen controle over je lichaam en je wilt weg uit die situatie.

Angst therapie in de praktijk

Lieve heeft last van straatvrees, dat heeft ze opgezocht op internet. Ze komt bijna de deur niet uit en krijgt al hartkloppingen bij de gedachte aan lopen over straat of door een supermarkt. Wanneer het begonnen is weet ze niet meer, maar ze heeft de hele dag angstige gedachtes over dat ze kan flauwvallen als ze ergens naar toe gaat en wat gebeurt er dan?

Therapie of behandeling van angst en angststoornis

Angstklachten blijven bestaan door het ontwijken van situaties waar in je angst voelde. Het is dan ook van belang om de vicieuze cirkel te doorbreken zodat je weer leert vertrouwen op jezelf in spannende situaties. Angstgevoelens kunnen ontstaan na een heftige gebeurtenis.

De behandeling van een angststoornis kan bestaan uit een combinatie van psychotherapie en leefstijlveranderingen. Hieronder staan enkele behandelmethoden:

  1. Cognitieve gedragstherapie: Dit is een vorm van therapie dat zich richt op het veranderen van het negatieve denken en gedrag die de angsten aanwakkeren.
  2. EMDR: Dit is een behandeling van traumagerelateerde stoornissen voor het verwerken van emotionele herinneringen.
  3. Vaardigheidstraining: wij bieden gerichte trainingen aan ter behandeling van angsten.
  4. Leefstijlveranderingen: regelmatige oefeningen, verbetering van de slaapkwaliteit en aanpassingen in het dieet helpen bij het verminderen van angst.

Paniekklachten blijven bestaan door het ontwijken van situaties waar in je paniek voelde. Het is dan ook van belang om de vicieuze cirkel te doorbreken zodat je weer leert vertrouwen op je lichaam.

Angst therapie volgen bij DOPPA

Ben je op zoek naar effectieve hulp bij angstklachten? Met vestigingen in Enschede, Oldenzaal, en Almelo, bieden wij gespecialiseerde angsttherapieën die je kunnen helpen jouw angsten te overwinnen. Ons team van deskundige GZ-psychologen en psychologen is gespecialiseerd in verschillende vormen van therapie, waaronder cognitieve gedragstherapie en EMDR, om je te ondersteunen bij het aanpakken van jouw specifieke angstproblemen.

Angst kan een belemmering vormen in jouw dagelijks leven, en bij DOPPA Zorg begrijpen we dat. Onze benadering is cliëntgericht en wij werken samen met jou om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw unieke behoeften. Onze flexibele en toegankelijke zorg zorgt ervoor dat u de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt op een manier die voor jou werkt.

Of je nu kampt met specifieke sociale fobieën, sociale angst, paniekstoornissen of algemene angstgevoelens, bij DOPPA Zorg vindt je een veilige en ondersteunende omgeving om aan jouw herstel te werken. Onze experts gebruiken bewezen methoden om je te helpen jouw angsten te begrijpen en te overwinnen, zodat je weer vol vertrouwen in het leven kunt staan.

Bel mij terug

×