Burn out therapie of behandeling

Burn out therapie en behandeling

We leven in een maatschappij waarin verwacht wordt dat we  alles tegelijk doen en kunnen. Een leuke partner zijn, een goede collega en een adequate ouder. Het liefst ook nog een groot sociaal leven en een flink scala aan hobby's. En daarnaast willen we natuurlijk voor iedereen klaar staan; die collega die je even tussendoor wat vraagt, de vriend of vriendin die je hulp nodig heeft, de zorg voor een familielid.

Maar pas op: voor je het weet sta jij zelf op de laatste plaats en vragen dingen zoveel energie van je dat het allemaal steeds minder goed lukt. Wanneer dit een lange tijd het geval is of als situaties zich opstapelen, dan bestaat de kans dat mensen met een burn-out te maken krijgen. Van een burn-out kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten. Lichaam en geest moet immers in balans zijn en bij een burn-out wordt dat balans verstoord.


Wat is burn-out? En wat is het gevolg? Wees op tijd met burn out therapie

Wanneer je last krijgt van burn-out, is er geen energie meer over. Je bent langere tijd over je grenzen gegaan en draait al een tijdje op je reserves. Dit zorgt ervoor dat je je voortdurend zowel mentaal en fysiek uitgeput voelt. Je concentratie is minder, je hebt nergens meer zin in. Je kunt je somber, angstig, onrustig en zeer onzeker voelen. Daarnaast is je fysieke conditie vaak stukken minder. Je hebt echt veel teveel van jezelf gevraagd.

Veel mensen denken dat een burn out alleen maar werkgerelateerd is, maar het is bijna altijd een opeenstapeling van situaties die tegelijkertijd al jouw aandacht vragen. Dit kunnen zowel privésituaties als werksituaties betreffen. Het hebben van een burn out is vaak moeilijk te accepteren; je dacht toch immers altijd alles aan te kunnen?

Bij Doppa zorg kan je terecht voor de behandeling van burn out.

 

 

Burn out behandeling volgen bij DOPPA zorg

Het belangrijkste en eerste aspect in de behandeling is het leren accepteren dat je de situatie zoals die is even niet zo goed aankunt en het jezelf durven toe te staan dat je rust mag nemen of aan jezelf mag denken.

Verder is een burn-out altijd afhankelijk van twee factoren: de situatie en jouw karakter. Naar deze twee factoren zal dan ook gekeken worden. We kunnen kijken of de situatie veranderd kan worden: Is het bijvoorbeeld mogelijk om een tijdje minder te werken, of te stoppen met werken? Of bepaalde activiteiten even stil te zetten of over te dragen? Soms is de situatie echter niet te veranderen, bijvoorbeeld wanneer er iets aangrijpend gebeurt of is gebeurd.

We gaan dan vooral kijken naar hoe jij ermee omgaat. Wat is er op dit moment nodig voor jou en waar liggen jouw grenzen? Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wie jij bent en hoe jij tot nu toe met de dingen bent omgegaan en vooral, hoe je dit in de toekomst op een andere manier zou kunnen doen. De psychologen van DOPPA zorg helpen je hier graag bij met onder andere cognitieve gedragstherapie.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: