Autisme bij kinderen

Prikkelverwerking

“..en toen rende ik naar de glijbaan en ik sprong er op en ik gleed naar beneden en ik viel in het zand en..” Luuk zit aan tafel met zijn moeder en blijft maar vertellen. Onrustig en in snel tempo. Voor hem staat zijn bord met soep. Tijdens het vertellen valt de soep uit zijn mond, de lepel in zijn bord en schuift zijn stoel heen en weer door het zwaaien van zijn benen.

Alle kinderen zijn weleens onrustig of enthousiast. Sommige kinderen zijn snel en vaak onrustig. Het kan zijn dat deze kinderen moeite hebben met het verwerken van allerlei prikkels. Prikkels zijn overal. Alles wat je hoort, ziet, voelt, proeft en denkt is informatie wat de hersenen moeten verwerken. .

Ontstaan van klachten

Kinderen die daar gevoelig voor zijn ontwikkelen klachten. Bij een teveel aan prikkels zijn kinderen actief, onrustig, bewegelijk en druk. Het kind is overprikkeld en de hersenen kunnen de hoeveelheid informatie niet verwerken. Bij een tekort aan prikkels zijn kinderen moe, passief en sloom. Het kind is onderprikkeld en er zijn prikkels nodig om de hersenen te activeren.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de website van 7Zintuigen. Hier vind je workshops en online hulpmiddelen voor opvoeders van prikkelgevoelige kinderen. Problemen in de prikkelverwerking komen vaak voor bij kinderen met autisme en ADHD. Bij DOPPA zorg doen we onderzoek naar de prikkelverwerking en werken we nauw samen met ergotherapeuten.

Klik hier als je een afspraak wilt maken bij DOPPA zorg.

Bel mij terug

×