Angsten of angststoornis bij kinderen

Angsten of angststoornis bij kinderen

Het is heel normaal voor kinderen en jongeren om in bepaalde situaties angstig te zijn. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als dat niet zo is of de angstgevoelens zijn te sterk, dan kan er sprake zijn van een angststoornis.

 

Angsten bij kinderen: Wat is het precies en wat kunnen de gevolgen zijn voor je kind?

Veel kinderen en adolescenten zijn op een bepaalde leeftijd ergens bang voor, dat hoort bij de normale ontwikkeling. Denk aan bang zijn in het donker, onweer, monsters of faalangst, angst voor de dood of voor ziekte.

Als de angst niet past bij de leeftijd of het dagelijks leven van het kind zeer belemmert, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Angsten bij kinderen gaan vaak gepaard met lichamelijke reacties zoals buikpijn, huilen, schrikachtig zijn, bedplassen, en dergelijke. Situaties die angst oproepen worden vermeden. Andere symptomen zijn prikkelbaarheid, rusteloosheid, en snel afgeleid zijn of juist overdreven stoer doen of last hebben van driftbuien.

 

Wanneer is er sprake van een angststoornis bij kinderen? De symptomen op een rij

Als angst geen reële grond heeft en er sprake is van sociale problemen, dan kan er sprake zijn van een angststoornis bij kinderen zoals:

  • Separatie angststoornis
  • Gegeneraliseerde angststoornis
  • Sociale angststoornis
  • Specifieke fobie
  • Dwangstoornis

 

Neem contact met ons op en maak online een afspraak via onderstaande button

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: