ADD & ADHD Therapie & behandeling

Angsten of angststoornis bij kinderen

Ben ik verzekerd?

Het is heel normaal dat kinderen en jongeren zich in bepaalde situaties angstig voelen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als dat niet zo is of de angstgevoelens zijn te sterk, dan spreken we van een angststoornis.

Angsten bij kinderen: Wat is het precies en wat kunnen de gevolgen zijn voor je kind?

Veel kinderen zijn tijdens bepaalde leeftijd fases wel ergens bang voor. Dat is heel normaal en hoort ook tot de ontwikkeling van het kind. Denk bijvoorbeeld aan bang zijn in het donker, voor onweer, monsters, ziekte, de dood of het ervaren van faalangst.

Echter als de angst niet past bij de leeftijd van het kind en het dagelijks leven van het kind belemmert, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Angstgevoelens bij kinderen gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals buikpijn, huilen, schrikachtig zijn, bedplassen, en dergelijke. Kinderen vermijden vaak angstige situaties. Andere symptomen zijn prikkelbaarheid, rusteloosheid, en snel afgeleid zijn of juist overdreven stoer doen of last hebben van driftbuien.

In dat geval helpt het om angstgevoelens bij kinderen aan te pakken zodat je kind weer rust krijgt en zich kan focussen op leuke dingen, zoals buiten spelen of optrekken met vriendjes en vriendinnetjes.

Wanneer is er sprake van een angststoornis bij kinderen?

Als angst geen reële grond heeft en er sprake is van sociale problemen, dan kan is dit een symptoom van een angststoornis zoals:

Voorkom is in dit geval beter dan genezen. Twijfel je of je kind zit te kampen met angstgevoelens? Neem gerust contact op zodat we kunnen kijken wat we kunnen doen.

Bel mij terug

×