Systeemtherapie en gezinsbehandeling

Veelgestelde vragen

Systeemtherapie is een therapievorm voor interactieproblemen en relatieproblemen in het gezin, relaties of een familie. Deze therapievorm kan gegeven worden door een systeemspecialist of systeemtherapeut. Met deze benadering pak je problemen en klachten niet alleen op individueel niveau aan, maar ook op relationeel niveau. Het is namelijk bewezen dat interacties en communicatiepatronen binnen het systeem van invloed zijn op het ontstaan en in stand houden van problemen.

Een systeemtherapeut is gespecialiseerd in het werken met gezinnen, stellen en andere systemen, zoals werkteams of organisaties, om hun relaties en communicatie te verbeteren en gezamenlijke problemen aan te pakken. De systeemtherapeut richt zich op de relaties tussen de verschillende leden van het systeem, en hoe deze de problemen of moeilijkheden kunnen beïnvloeden. De systeemtherapeut helpt om de communicatie te verbeteren, de conflicten op te lossen en de relaties te versterken.

Wanneer wordt systeemtherapie of gezinsbehandeling toegepast?

Systeemtherapie wordt ingezet wanneer verschillende mensen uit een systeem elkaar niet begrijpen en met elkaar in conflict raken of verwijderd raken van elkaar. Er komen steeds weer dezelfde patronen terug in hoe jullie met elkaar omgaan en deze willen jullie graag doorbreken.

Of het nu gaat om gezinnen, koppels, vriendengroepen of werksituaties: een systeemtherapeut weet precies hoe hij/zij inzicht kan krijgen in de interactiepatronen binnen het systeem en deze kan verbeteren. Samen met de cliënt(en) wordt er gewerkt aan het verbeteren van de gezinsdynamiek en het beter laten samenwerken van de gezinsleden om problemen aan te pakken.

Hoe gaat systeemtherapie in zijn werk?

Systeemtherapie bestaat uit psycho-educatie over de patronen in jullie gezin en er zullen gesprekken zijn met jullie individueel en samen. Hierdoor kunnen jullie elkaar beter begrijpen, samen oefenen met nieuw gedrag en weer meer positieve momenten ervaren met elkaar als gezin.

Als je dus op zoek bent naar een effectieve manier om problemen binnen jouw gezin of sociale omgeving aan te pakken, dan is systeemtherapie of gezinsbehandeling de oplossing. Een systeemtherapeut kan je helpen om de interacties en communicatiepatronen binnen het systeem te verbeteren, zodat jullie problemen op een effectieve manier aangepakt kunnen worden en er weer een gezonde en gelukkige dynamiek ontstaat.

Bel mij terug

×