Vacature kinder- en jeugdpsychiater

Uitleg over
Systeemproblematiek

Aanmeldprocedure

Mensen in een systeem beïnvloeden elkaar met gedachten, gevoelens en gedrag in wisselwerking met elkaar. Dit systeem kan bestaan uit een gezin, relatie of een familie. We spreken van systeemproblematiek als er interactieproblemen of relatieproblemen zijn tussen mensen uit het systeem. Als er een spanningsveld is in verschillen tussen behoeften van mensen kunnen er patronen ontstaan in het systeem.

Waar herken je systeemproblematiek aan?

Jullie hebben ruzie, begrijpen elkaar niet of iemand in jullie gezin laat probleemgedrag zien. Jullie relatie met elkaar is verstoord en het lukt niet meer om op een fijne manier met elkaar om te gaan. De interactiepatronen tussen jullie komen steeds weer terug en je weet niet wat je kunt doen om dit te doorbreken.

Praktijksituatie

De familie Pietersen heeft het zwaar. Twee van hun drie kinderen is gediagnostiseerd met autisme en ADHD. Dit vergt veel van de ouders, elke dag is het hard werken om structuur in de dag te brengen en te voorkomen dat er teveel stress ontstaat. Alle kinderen ervaren ook problemen op school en met elkaar kunnen ze wel wat hulp gebruiken.

Wat kan je doen aan systeemproblematiek?

Behandeling voor systeemproblematiek bestaat uit psycho educatie gericht op het begrijpen van de patronen in jullie gezin. Systeemtherapie, psychomotorische therapie en emotionally focused therapie kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen en weer meer positieve momenten te ervaren met elkaar als gezin.

Wil je meer weten
of wil je een afspraak?

Heb je een vraag?

Vind je antwoord bij de veelgestelde vragen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Bel mij terug

×