Toelichting op
Diagnostiek

Veelgestelde vragen

Diagnostiek betekent dat we onderzoek doen naar de ontwikkeling en de oorzaken van gedragsproblemen of psychische klachten.  Na het onderzoek geven we een advies voor een eventueel behandeltraject of vervolg in de vorm van begeleiding en indien nodig een verwijzing naar een gespecialiseerde zorgaanbieder. 

Wanneer wordt diagnostiek toegepast?

Diagnostiek voor kind en jeugd wordt toegepast wanneer je een vraag hebt over het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Er zijn verschillende soorten onderzoek mogelijk zoals intelligentieonderzoek, onderzoek naar hoe een kind denkt en dingen doet, onderzoek naar het sociaal emotionele ontwikkelingsniveau, vaardigheden of het karakter van een kind en onderzoek naar de situatie thuis of op school.

Diagnostiek voor volwassenen wordt toegepast als er onduidelijkheid is over de oorsprong van psychische klachten of wanneer een volwassen man of vrouw steeds op dezelfde punten in het leven vastloopt zoals op het gebied van werk of relaties. Ook hier wordt gekeken naar intelligentieniveau, persoonlijkheid, de vroege ontwikkeling, levensgebeurtenissen, coping mechanismen en meer.

 

Hoe gaat diagnostiek in zijn werk?

Bij de intake vragen we welke vragen er zijn en bespreken we welke onderzoeken we kunnen doen om een antwoord te vinden op deze vragen. Tijdens het onderzoek is er een vaste behandelaar die zoveel mogelijk zelf de testen zal afnemen en het vaste aanspreekpunt is. Na alle onderzoeken worden de resultaten, conclusies en adviezen met besproken en ontvang je een onderzoeksrapport. Een korte reactie op de bevindingen en adviezen wordt daarin verwerkt. Tevens vragen wij te tekenen voor ontvangst en akkoord van het rapport.

Psycholoog in Twente

Bel mij terug

×