Psycholoog Haaksbergen

Uitleg over
Trauma en rouwverwerking

Aanmeldprocedure

Trauma is een overweldigende ervaring die de hersenen niet kan verwerken. Dat geldt ook voor rouwverwerking. De herinnering wordt vanuit het werkgeheugen met veel emoties opgeslagen in het lange termijn geheugen. Hierdoor krijg je direct na de ervaring of pas jaren later last van verschillende klachten. Herinneringen aan de ervaring blijven zich aan je opdringen, je moet er steeds aan denken overdag of in je slaap en je schrikt snel in je dagelijkse leven. Je vraagt je af waarom je steeds weer opnieuw aan de herinnering moet denken.

Waar herken je trauma en rouwverwerking aan?

Bij trauma gerelateerde klachten kun je last hebben van nachtmerries, herbelevingen, verhoogde prikkelbaarheid, lichamelijke klachten, concentratieproblemen, angst, somberheid en negatieve gedachten. Je probeert niet aan de ervaring te denken, je praat er liever niet over en je gaat situaties uit de weg die je aan de ervaring doen denken. Je voelt je gespannen, onrustig en alert.

Praktijksituatie

Willemijn heeft een half jaar geleden een ongeluk gehad, waarbij ze door een automobilist is aangereden op de fiets. Ze heeft kort in het ziekenhuis gelegen en vooral die periode heeft ze als heel naar ervaren. Ze durft eigenlijk niet meer te fietsen en ze heeft vaak nachtmerries over wat ze heeft meegemaakt.

Wat kan je doen aan een trauma of rouwverwerking?

Trauma gerelateerde klachten blijven bestaan omdat de herinnering niet verwerkt is. Emoties van toen blijven daarom een rol spelen in het dagelijkse leven. EMDR, CGT, IE of schrijftherapie zijn behandelingen die kunnen helpen om de herinnering te verwerken. De herinnering wordt in de therapie opnieuw actief gemaakt in het werkgeheugen waardoor de herinnering met een nieuwe betekenis zonder emoties kan worden opgeslagen in het lange termijn geheugen.

Liever direct contact?
Bel of mail ons gerust

Bel mij terug

×