Psycholoog Haaksbergen

Paniekstoornis en paniekaanval behandeling volgen

Aanmelden

Remco voelt zich gespannen op drukke plekken waardoor hij liever op een rustig tijdstip boodschappen gaat doen. Als hij de supermarkt in loopt, kijkt hij om zich heen om te zien hoeveel mensen er zijn en hoe lang de rij is. Het lijkt gelukkig mee te vallen, totdat een groep middelbare schoolscholieren de supermarkt in komt. Remco zweet, zijn benen trillen, hij ziet wazig, zijn hart klopt snel, hij voelt zich duizelig en benauwd. Aan alles voelt hij: ik moet weg hier, want anders val ik flauw.

Paniekstoornis is een soort angststoornis die wordt gekenmerkt door onverwachte en terugkerende paniekaanvallen. Paniekaanvallen zijn intense episodes van angst en ongemak die tot tien minuten kunnen duren, en de symptomen kunnen onder meer zweten, trillen, duizeligheid, pijn op de borst en kortademigheid omvatten. Paniekstoornis kan gepaard gaan met agorafobie, wat een angst is voor situaties waaruit ontsnappen moeilijk kan zijn of waarbij hulp mogelijk niet beschikbaar is als er een paniekaanval optreedt.

Paniekstoornis behandeling:

Angst en paniek zijn reacties van het lichaam op een situatie die spanning geeft. Dit voelen we allemaal weleens als we ergens van schrikken of een examen doen. Ons lichaam maakt ons klaar om te reageren waardoor we het warm krijgen en ons hart sneller gaat kloppen. Bij mensen met een paniekstoornis komen deze alarmreacties ook voor in situaties waar ze niet nodig zijn zoals in de supermarkt.

Lichamelijke sensaties zoals hartkloppingen, zweten, duizeligheid, warm krijgen, trillen, snel ademen en niet meer helder kunnen denken komen steeds plotseling. We spreken dan van een paniekaanval die meestal niet langer duurt dan tien minuten. Mensen die een paniekaanval krijgen, zijn vaak bang dat ze een hartaanval krijgen, flauwvallen of raar worden.

Het goede nieuws is dat paniekstoornis behandelbaar is en dat veel mensen volledig kunnen herstellen. De eerste stap naar behandeling is het zoeken van hulp. Bij DOPPA zorg zijn onze psychologen en orthopedagogen getraind in behandelingen voor paniekstoornissen en agorafobie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT).

Psychologische zorg en hulp bij een paniekstoornis en paniekaanval:

Mensen met een paniekstoornis ontvluchten of ontwijken vaak situaties die spanning geven. Op korte termijn lucht het op om snel naar huis te gaan of om boodschappen online te bestellen. Op lange termijn kunnen mensen hierdoor niet ervaren dat zij de angst wel aankunnen. Bij DOPPA zorg helpen we om deze vicieuze cirkel te doorbreken door te oefenen met het voelen van spanning en spannende situaties. Hierdoor kan de angst afnemen en lukt het weer om dagelijkse activiteiten te doen.

Leven met een paniekstoornis kan uitdagend zijn, daarom is het essentieel om een ondersteuningssysteem te hebben. Onze psychologen en orthopedagogen bieden een veilige en ondersteunende omgeving waar individuen hun angsten en zorgen kunnen verkennen. We bieden begeleiding en praktisch advies over het beheersen van paniekaanvallen en angstsymptomen.

Bel mij terug

×