Paniekstoornis en paniekaanval behandeling

Aanmelden

Remco voelt zich gespannen op drukke plekken waardoor hij liever op een rustig tijdstip boodschappen gaat doen. Als hij de supermarkt in loopt, kijkt hij om zich heen om te zien hoeveel mensen er zijn en hoe lang de rij is. Het lijkt gelukkig mee te vallen, totdat een groep middelbare schoolscholieren de supermarkt in komt. Remco zweet, zijn benen trillen, hij ziet wazig, zijn hart klopt snel, hij voelt zich duizelig en benauwd. Aan alles voelt hij: ik moet weg hier, want anders val ik flauw.

Remco maakt zich zorgen over zijn gezondheid, hij voelt zich moe en blijft liever thuis dan dat hij zoveel spanning voelt. Remco heeft last van een paniekstoornis met agorafobie. Het lichaam van Remco reageert zo heftig op spanning, dat hij er geen controle meer over voelt. Dat noemen we paniek. Deze paniekaanvallen heeft Remco vooral op drukke plekken. Deze plekken gaat hij uit de weg en dat noemen we agorafobie. Bij DOPPA zorg helpen we Remco met een paniekstoornis behandeling, om weer grip te voelen op zijn gevoelens en lichaam.

Paniekaanval of paniekstoornis behandeling:

Angst en paniek zijn reacties van het lichaam op een situatie die spanning geeft. Dit voelen we allemaal weleens als we ergens van schrikken of een examen doen. Ons lichaam maakt ons klaar om te reageren waardoor we het warm krijgen en ons hart sneller gaat kloppen. Bij mensen met een paniekstoornis komen deze alarmreacties ook voor in situaties waar ze niet nodig zijn zoals in de supermarkt.

Lichamelijke sensaties zoals hartkloppingen, zweten, duizeligheid, warm krijgen, trillen, snel ademen en niet meer helder kunnen denken komen steeds plotseling. We spreken dan van een paniekaanval die meestal niet langer duurt dan tien minuten. Mensen die een paniekaanval krijgen, zijn vaak bang dat ze een hartaanval krijgen, flauwvallen of raar worden.

Psychologische zorg en hulp bij een paniekstoornis en paniekaanval:

Mensen met een paniekstoornis ontvluchten of ontwijken vaak situaties die spanning geven. Op korte termijn lucht het op om snel naar huis te gaan of om boodschappen online te bestellen. Op lange termijn kunnen mensen hierdoor niet ervaren dat zij de angst wel aankunnen. Bij DOPPA zorg helpen we om deze vicieuze cirkel te doorbreken door te oefenen met het voelen van spanning en spannende situaties. Hierdoor kan de angst afnemen en lukt het weer om dagelijkse activiteiten te doen.

Klik op onderstaande button als je vragen hebt over paniek, paniekstoornis of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.

Liever direct contact?
Bel of mail ons gerust

Bel mij terug

×