Autisme behandeling of therapie

Autisme behandeling of therapie voor kinderen

Joke doet boodschappen met haar zoon Tim van 8 jaar. In het gangpad bij de rijst en pasta komt ze haar zus Marian tegen. Tim ziet zijn tante wekelijks op de koffie visite bij oma. Marian loopt enthousiast naar Tim en zegt: “hoi Tim! Hoe is het met je? Ben je vrij vandaag?”. Tim draait weg en reageert niet op de vraag van Marian. Joke merkt dat Tim het vaker moeilijk vindt om iets terug te zeggen of om op drukke plekken te zijn. Wat kan er aan de hand zijn?


Bij DOPPA zorg doen we onderzoek om te begrijpen wat er aan de hand is. Misschien is Tim gewoon wat verlegen of onzeker. Het kan ook zijn dat Tim iets naars heeft meegemaakt en angstig is of dat er sprake is van een autismespectrumstoornis.

 

Autisme behandeling of therapie valt onder DSM-V

Autisme, ook wel een autismespectrumstoornis, valt in de DSM-V onder neurobiologische ontwikkelingsstoornissen. Dit houdt in dat een kind al autisme had voordat het geboren wordt. In de vorige DSM werd er een onderscheid gemaakt in stoornissen zoals PDD-NOS en het Syndroom van Asperger. In de DSM-V bestaan deze stoornissen niet meer.

Het kind heeft autisme of niet. Aan de hand van symptomen wordt gekeken of het kind een milde, matige of ernstige vorm van autisme heeft.

 

Wat is autisme?

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Dat houdt in dat de hersenen van kinderen met autisme informatie anders verwerken dan kinderen zonder autisme. Kinderen met autisme komen moeilijkheden tegen in sociale situaties, communicatie, interesses, veranderingen en het omgaan met prikkels. Verklaringen hiervoor zijn zwakke kanten in executieve functies, centrale coherentie, theory of mind en sensorische integratie.

Dit ziet er bij ieder kind met autisme anders uit. Sommige kinderen worden boos als iets anders gaat dan afgesproken en zijn het liefst de hele dag met de wielen van een speelgoedauto bezig. Andere kinderen voelen zich niet begrepen door anderen omdat ze het liefst alleen spelen en liever niet samenwerken.

 

Hulp voor kinderen met autisme

Autisme kan een klein deel of een groot deel zijn van een kind. Sommige kinderen kennen hun zwakke kanten zo goed dat het lukt om mee te doen zonder op te vallen. In het bijzonder meisjes met autisme camoufleren symptomen met nadoen. Behandeling van autisme bestaat uit psycho-educatie gericht op het begrijpen van de moeilijkheden en het ontwikkelen van sterke kanten. Bij DOPPA zorg maken we gebruik van de methodiek Brainblocks en Geef me de 5.

Klik op onderstaande button als je vragen hebt over autisme, onderzoek of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.

Heb je een vraag of wil je een afspraak? Contact opnemen met ons is heel makkelijk: