Gedragsproblemen bij kinderen en jeugd

Kwaliteitsbeleid voor onze zorgpaden

De zorg voor kinderen met ADHD vraagt om een grondige en professionele aanpak. ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, komt bij kinderen in verschillende vormen voor en kan een grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Bij DOPPA Zorg begrijpen we deze uitdagingen en bieden we uitgebreide behandelingen voor ADHD bij kinderen aan. We leggen u graag uit hoe wij omgaan met de signalering, diagnostiek en behandelingen van ADHD bij kinderen.

Meer informatie over ons zorgpad voor ADHD bij kinderen

Wat is ADHD bij kinderen en jongeren?

ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die zich bij kinderen uit in aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. De symptomen kunnen variëren in intensiteit en frequentie, en ze hebben vaak een negatieve invloed op sociale en schoolse activiteiten. ADHD kan worden ingedeeld in drie types:

  • Gecombineerd beeld: zowel aandachtsproblemen als hyperactiviteit/impulsiviteit.
  • Overwegend onoplettend beeld: voornamelijk problemen met aandacht en concentratie.
  • Overwegend hyperactief/impulsief beeld: voornamelijk hyperactief en impulsief gedrag.

De symptomen moeten ten minste zes maanden aanwezig zijn en in meerdere contexten (zoals thuis en op school) voorkomen om de diagnose ADHD te kunnen stellen.

ADHD bij peuters en kleuters

Het signaleren van ADHD bij zeer jonge kinderen, zoals peuters en kleuters, is complex. Gedrag dat bij deze leeftijdsgroep normaal is, zoals beweeglijkheid en korte aandachtsspannen, kan soms ten onrechte als ADHD worden geïnterpreteerd. De diagnose ADHD wordt meestal pas na de leeftijd van 4/5 jaar gesteld, omdat gedrag dan beter kan worden vergeleken met leeftijdsgenoten.

Mogelijke signalen van kinderen met ADHD

Om ADHD bij peuters en kleuters te signaleren, maken wij gebruik van verschillende vragenlijsten en observaties.

Bij jonge kinderen is het cruciaal om het gedrag goed te wegen tegen hun ontwikkelingsfase en leeftijd. We sluiten altijd eerst medische oorzaken zoals visus- en gehoorproblemen uit.

Behandeling van ADHD bij kinderen

Bij DOPPA zorg bieden we verschillende behandelinterventies aan die gericht zijn op zowel het kind als de ouders. Ons doel is om ouders te leren effectiever om te gaan met het gedrag van hun kind en om het kind zelf vaardigheden aan te leren om beter met hun symptomen om te gaan.

Psycho-educatie

Psycho-educatie is de basis van iedere behandeling en omvat:

  • Informatie over ADHD: wat het is, hoe het ontstaat en welke gevolgen het heeft.
  • Specifieke adviezen: voor ouders en scholen om de omgeving van het kind te structureren en positief gedrag te bevorderen.

Gedragstherapeutische oudertraining

Oudertraining is een cruciaal onderdeel van onze behandeling. Ouders leren strategieën om het gedrag van hun kind te beïnvloeden en positief te ondersteunen. Enkele methodes die we gebruiken zijn:

  • Behavioral Parent Training Groningen (BPTG): voor ouders van basisschoolkinderen met ADHD.
  • Remweg methode: kinderen leren van hun ouders om eerst te stoppen, te kijken en te luisteren.
  • Advies bij opstandige Kinderen (Barkley): ouders leren belonings- en strafprincipes toe te passen bij opstandig gedrag.

Behandeling voor kinderen

Voor kinderen bieden we verschillende interventies aan, waaronder:

Medicijnen bij ADHD

In sommige gevallen is medicatie noodzakelijk om de symptomen van ADHD onder controle te krijgen. Bij DOPPA zorg werken we samen met huisartsen en psychiaters om de beste medicatie-opties voor elk individueel kind te bepalen.

Bij het behalen van de behandeldoelstellingen kunnen de intensiteit van de gesprekken en oudercontacten worden afgebouwd. We bieden ook ambulante ondersteuning in de thuissituatie als nazorg.

Meer weten over ADHD behandelingen bij kinderen?

Voor meer informatie over de specifieke behandelmethodes die wij aanbieden bekijk onze methodieken pagina.

Door een uitgebreide en persoonlijke aanpak streven wij naar de beste ondersteuning en behandeling voor kinderen met ADHD en hun gezinnen.

Bel mij terug

×